Kun ensimmäinen meksikolaismajoittajani Damian oli teini, näki hän rajakaupunki Nogalesin kadulla vierivän irtopään.

Tuolloin 15-vuotias Damian oli ollut kävelemässä kouluun, kun huumejengien välinen aseellinen yhteydenotto oli keskeyttänyt koulumatkan. Damian oli piiloutunut rekan taakse, kunnes ammuskelu oli päättynyt. Kun Damian oli noussut ylös suojastaan, oli irtileikattu pää vierinyt hänen ohitseen.

Koulun sijaan Damian oli juossut takaisin kotiin äitinsä luo.

Yhteydenottoja tapahtuu lähinnä silloin, kun huumekartellit alkavat taistella rajoistaan.

Vaikka olen tällä maailmanympärysmatkallani vieraillut yli 30 maassa, en muista kuulleeni mistään muusta maasta yhtä paljoa varoituksia kuin Meksikosta. Uhkakuvissa vilisee huumejengejä, ryöstöjä ja pahempaa. Pahoja hombreja, kuten Meksikon pohjoisen rajanaapurin presidentti toteaisi.

Riskit ovat osin todellisia, mutta ne on hyvä asettaa oikeisiin mittasuhteisiinsa. Esimerkiksi väkivaltatilastoista on tärkeä ymmärtää, että suuri osa surmista tapahtuu huumekartellien välienselvittelyissä. Rikosten kohteet ovat todella harvoin turisteja.

Ammuskelu ei myöskään ole jokapäiväistä. Minua majoittaneiden paikallisten mukaan yhteydenottoja tapahtuu lähinnä silloin, kun kilpailevat huumekartellit alkavat taistella epäselvistä rajoistaan. Yleensä kartellien välillä vallitsee selkeämpi etupiirijako, jonka aikana ryhmittymät pysyttelevät suosiolla omilla reviireillään.

Muutenkin Meksikon rikollisuus on laantunut viime vuosina. Nykyisin 23-vuotias Damiankin sanoo, että rajakaupunki Nogales on tätä nykyä paljon rauhallisempi kuin kymmenen vuotta sitten.

Laajalla maalla on paljon tarjottavaa, ja jokaisella osavaltiolla on omat paikalliset erikoisuutensa.

Olen matkustanut Meksikossa nyt kaksi kuukautta. Maan turvallisuus nousee toisinaan puheeksi majoittajien ja matkaajien kesken. Siitä huolimatta olen kokenut oloni koko ajan turvalliseksi.

Minusta on hieman surullista, kuinka puhe Meksikosta painottuu usein turvallisuuteen ja rikollisuuteen. Kun nämä vakioaiheet saa ohitettua, pääsee näkemään, mitä muuta annettavaa tällä kauniilla maalla on.

Näiden kahden kuukauden aikana Meksiko on yllättänyt minut lähes pelkästään positiivisesti. Kulttuuri on kiehtovaa, historia laajaa ja ihmiset äärimmäisen ystävällisiä. Laajalla maalla on paljon tarjottavaa, ja jokaisella osavaltiolla on omat paikalliset erikoisuutensa.

Kaksi kuukautta Meksikoa takana, ehkä yhtä paljon edessä. Täältä ei ole mikään kiire pois.

arimotravels.com

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.