Ei hakutuloksia.

Teksti Social justice warrior

Seis kulttuurinen omiminen!

Länsimaisen kulttuurin kasvatteina me ollaan usein siis niin pihalla siitä, miten etuoikeutettuja me ollaan. Ja kuinka se etuoikeus on varastettu muilta.

Jos joku haluaa kirjoittaa kirjan valkoisesta, heteronormatiivisesta suomalaisperheestä, kirjoittajan motiiveja täytyy ainoastaan ihmetellä.

Miksi joku haluaa tietoisesti jättää tarinastaan pois vähemmistöjen äänen?

Suvaitsevainen ja inhimillinen kirjoittaja ottaa tarinaan mukaan myös muita ääniä, jotka nykymaailmassa pyritään kaikin keinoin tukahduttamaan. Yksi hahmoista voisi aivan hyvin edustaa homoseksuaalista suuntautumista. Toinen taas voisi olla bi-seksuaali.

Ehdottomasti yhden hahmoista täytyisi vaihtaa sukupuoltaan. Tämä korostaisi suvaitsevaisuutta toisenlaisia ihmisiä kohtaan ja sitä, että kuka tahansa voi halutessaan olla nainen tai mies.

Tai siis tietenkin voi olla myös jotain ihan muuta! Siis mun mielestä kuka tahansa voi määritellä itsensä ihan miten itse haluaa. Siis ei tartte olla mies tai nainen, jos ei halua! Miksi ylipäänsä täytyy viitata ihmisiin näillä sukupuolittuneilla termeillä? Miksei puhuttais vaan ihmisistä?

Meidän muiden täytyy hyväksyä ihmisen oma kokemus hänen omasta identiteestään.

LGBTQIA-ihmisten ääni pyritään nyky-yhteiskunnassa jatkuvasti vaimentamaan. Ja siis jos unohdin jonkun ryhmän äsken, niin olen tosi pahoillani! Tarkistin oikean kirjainyhdistelmän eilen illalla, enkä ole vaan vielä ehtinyt Twitteriin tarkastamaan tän päivän tilannetta.

Jos kirjoittaja ei ota mukaan eri ihonvärin omaavia hahmoja, hän on rasisti. Niin se vaan on.

Valkoihoisen kirjoittajan täytyisi myös erityisesti ottaa huomioon muunlaisen ihonvärin omaavien ihmisten näkökulma. Yksi hahmoista pitäisi ehdottomasti olla musliminainen. Siis oikeesti, eikö heteronormatiivisessa suomalaisperheessä muka voisi olla transsukupuolista musliminaista?

Jos kirjoittaja ei ota mukaan eri ihonvärin omaavia hahmoja, hän on rasisti. Niin se vaan on.

Toisaalta täytyy kysyä, että miks kenenkään valkoihoisen, länsimaalaisen heteron täytyis kirjoittaa muiden ihmisten kokemuksista. Siis eihän hän voi mitenkään tietää, mitä toisen kulttuurin edustajan päässä liikkuu. Miksei kirjoittaja kirjoita vaan omista kokemuksistaan? Siis onko aina pakko yrittää varastaa muiden kulttuureilta?

 

Eli jos joku Marc Jacobs jostain syystä haluaa malleilleen rastat, niin on se nyt ihmeellistä, ettei malleina käytetä tummaihoisia ihmisiä. Siis oikeesti! Eihän valkoihoisen ihmisen pitäisi käyttää rastoja, koska ne on varastettu tummaihoisilta.

Sama juttu vaatteissa. Miksi ihmeessä valkoihoisten ihmisten täytyy järjestää meksikolaistyylisiä juhlia, joissa pukeudutaan sombreroihin ja juodaan tequilaa? Eikö ihmiset ymmärrä, kuinka loukkaavaa se on meksikolaisille?

Minun tulee valkoisena, etuoikeutettuna ihmisenä antaa nyt tilaa muille äänille. Liian kauan minä olen sortanut ja riistänyt muita kulttuureja.

Minun täytyy nyt olla hiljaa ja antaa muiden puhua.

 1. Ilona Suviranta

  Nuorisotutkimusseuran Sateenkaarinuorten kokemuksia kartoittavan tutkimuksen mukaan 80 prosenttia transnuorista on kokenut kiusaamista koulussa Suomessa, eikä kiusaaminen ja syrjintä suinkaan lopu korkeakoulutuksen puolellakaan kuten tämä pakina osoittaa. Monet tutkimukset Suomen ulkopuolelta heijastelevat samaa kaavaa, puhumattakaan tilanteesta koululaitosten ulkopuolella. Eikö siis olisi jo aika jättää tälläiset ”hauskat” transfobiset pakinat historiaan? Jos kirjoittaja ei osaa tuoda omaa näkemystään ilmi ilman sukupuolivähemmistöjen kustannuksella vitsailua, ehkä olisi parempi jättää juttu kirjoittamatta. Ihmettelenkin, miten tämä on päässyt julkaistavaksi asti.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Olli Etelämaa

  Myös minua kummastuttaa, miten Ylioppilaslehdessä on julkaisuseulan läpi päässyt kirjoitus, josta paistaa väheksyntä ihmisen oikeudelle määritellä itse itsensä.

  Kulttuurista omimista koskevaa keskustelua voi käydä moniäänisesti ilman halventavaa ironiaa, joka myös kiusaajien keinovalikoimaan usein kuuluu. Tähän luulisi pystyttävän lehdessä, jota julkaisevan ylioppilaskunnan julkilausuttuihin arvoihin kuuluvat yhdenvertaisuus ja yhteisöllisyys.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Ella

  Hauskasti kirjoitettu pakina. Valitettavasti sen pointti näköjään jäi muilta kommentoijilta ohi. Eihän kirjoituksen tarkoitus ollut naureskella seksuaalivähemmistöille. Pakinan pilkka kohdistui seksuaalivähemmistöjen nimissä puhuviin ja heillä ratsastaviin, sekä somen moralistisiin tunnepurkauksiin, ei seksuaalivähemmistöihin itseensä. 

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *