Opiskelijat ovat näkyvin joukko kampuksella, mutta silloin tällöin yliopistolla törmää titteleihin, joiden merkitys ei suoraan avaudu. Mitä tarkoittaa, jos henkilö on tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopistossa, tutkijakoulukoordinaattori Tuula Oksanen?

”Tohtorikoulutettava on tohtoriopiskelija, joka on hakenut ja tullut valituksi tohtorikoulutettavan työsuhteiseen tehtävään. Tohtorikoulutettavan tehtävät painottuvat väitöskirjatutkimukseen, jatkokoulutukseen, avustaviin opetustehtäviin sekä niihin liittyviin muihin tehtäviin.

Tohtorikoulutettavan määräaikaisen tehtävän tavoitteena on suorittaa tohtorintutkinto neljässä vuodessa.

Jatkokoulutuksen opintojen laajuus on tiedekunnasta ja laitoksesta riippuen 30-60 opintopistettä. Väitöskirja on tutkimukseen perustuva tieteellinen esitys jonkin Jyväskylän yliopiston oppiaineen alalta.

Väitöskirja on näyttö opiskelijan kyvystä soveltaa itsenäisesti ja kriittisesti tieteellisen tutkimuksen menetelmiä ja luoda uutta tieteellistä tietoa.

Tohtorintutkinto huipentuu väitöstilaisuuteen, joka tarkoittaa väitöskirjan julkista tarkastamista.

Väitöstilaisuudessa väittelijä puolustaa väitöskirjaansa yhden tai useamman vastaväittäjän esittämiä huomautuksia vastaan. Onnistunut väitöstilaisuus on alansa tuntevien tutkijoiden korkeatasoista keskustelua väitöskirjan virittämistä aiheista.

Tutkijanuramalli on neliportainen. Tässä mallissa tohtorikoulutettavan tehtävä on ensimmäisellä portaalla. Taso neljä on professoriporras.”

 

Kysyn vaan -palstalla Jylkkäri kysyy opiskelijoiden mieltä kutkuttavia kysymyksiä. Mitä olet aina ihmetellyt yliopistolla? Kerro se meille juttuvinkkilomakkeen kautta.