Graffiteja, päihteitä ja kipuilua

Miikka Niiranen & Pekka Salminen: Sä maksat (Johnny Kniga)

Gasellit-yhtyeestä tutut Miikka Niiranen ja Pekka Salminen eli Hätä-Miikka ja Päkä kuvaavat esikoisromaanissaan pohjoishelsinkiläisten graffitimaalareiden huuruista elämää. Bändin musiikin tavoin teos yhdistää luontevasti nuorten kohellusta yllättäväänkin herkkyyteen.

Ikävä kyllä kaksikon kokemattomuus prosaisteina paistaa läpi. Minä-muodossa etenevä, slangitermistöstä ja puhekielestä ammentava kerronta vie mukanaan tarinan todellisuuteen, mutta käy pidemmän päälle puuduttavaksi. Varsinkin dialogi on paikoin jopa vaivaannuttavan kehnoa.

Aidon tuntuiset ja samaistuttavat henkilöhahmot pelastavat paljon. Lukija välittää Helsingin yössä seikkailevista antisankareista, vaikka heidän ympärilleen kyhätty tarina on yllätyksetön.