”Miksi Amerikassa on näin paljon kodittomia? Eikö tämä ole rikas maa?” kysyi nepalilainen leipuri Kamal, kun kiersimme Las Vegasin katuja.

Tuntui ristiriitaiselta, kuinka nepalilainen matkatoverini kauhisteli Yhdysvaltojen köyhien karuja oloja. Kun bruttokansantuote suhteutetaan väkilukuun, on Nepal maailman 28. köyhin valtio. Yhdysvallat on samassa Maailmanpankin listauksessa yhdeksänneksi rikkain maa.

Pelkkä bruttokansantuote ei tietenkään kerro kaikkea. Dollareissa mitattuna peräti 41 prosenttia maailman miljonääreistä asuu Yhdysvalloissa, mutta samaan aikaan maassa on yli puoli miljoonaa koditonta. Jos katsotaan varallisuuden jakautumista, on Yhdysvallat yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista.

 

Mikäli Yhdysvaltojen kodittomien tilanteessa haluaa nähdä jotakin hyvää, niin ainakin ongelma on selkeästi kaikkien nähtävillä. Kodittomat kuljettavat omaisuuttaan ostoskärryissä ja nukkuvat jalkakäytävillä ilman, että juuri kukaan hätistäisi heitä pois pääkatujen varrelta.

Erityisen paljon Yhdysvalloissa näkee mielenterveysongelmaisia, jotka huutelevat kaduilla tai käyttäytyvät muuten arvaamattomasti. Suomessa vastaavia henkilöitä nimitellään usein ”avohoitotapauksiksi”. Suomessa loukkaukseenkin sisältyy siis oletus, että huutelijat ovat mielenterveyspotilaita, jotka kuuluvat jonkinlaisen hoidon piirin.

Samaa ei voi sanoa Yhdysvalloista, jonka terveydenhuolto on maailman kallein. Moni putoaa turvaverkon ulkopuolelle.

Jos katsotaan varallisuuden jakautumista, on Yhdysvallat yksi maailman epätasa-arvoisimmista maista.

Poistuin Las Vegasista linja-autolla, joka lähti ennen aamuseitsemää. Kun kävelin reilun kahden kilometrin matkan asemalle, näin asunnottomia muutaman sadan metrin välein. Kun turistit ja työläiset vielä nukkuivat, oli kodittomien kaupunki heräämässä uuten aamuun.

Lähestyessäni bussiasemaa muistin amerikkalaisen joogaohjaajaan, jonka kanssa olin käynyt kahvilla San Franciscossa. Mukava ja kohtelias joogaohjaaja oli muistellut innoissaan ja ylpeänä, kuinka tarkalla pippurisumutteen osumalla oli kerran taltuttanut aggressiivisen kodittoman.

Mietin, ettei köyhien ja rikkaiden välinen kuilu ole katoamassa mihinkään.

arimotravels.com

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.