Talon ulkoseinällä liehuu täysikokoinen Suomen lippu, jonka majoittajani Glenn on ostanut vierailuani varten. Soitan ovikelloa, ja oven avaa keski-ikäinen, pinkkihiuksinen mies. Emme ole jutelleet aiemmin kuin netissä, mutta halaamme tervehdykseksi.

Seuraavina päivinä Glenn, nepalilainen Kamal ja minä sekä muut talon vieraat vietämme tiiviisti aikaa yhdessä. Kierrämme Los Angelesin katuja ja käymme rönsyileviä keskusteluja, joiden aiheet poukkoilevat kaikkialla avaruuden, arjen, Donald Trumpin ja elämän tarkoituksen välimaastossa.

Tarkoitus on, että palvelun käyttäjät tutustuvat toisiinsa yli kulttuurirajojen.

Tätä on sohvasurffaus – verkkopalvelun kautta pyörivä majoitusmuoto, jossa paikalliset asukkaat ympäri maailman avaavat kotinsa matkaajille.

Yöpyminen paikallisten luona ei ole uusi ilmiö. Vuonna 2004 perustettu Couchsurfing.com tarjoaa kuitenkin kanavan, jolla matkaajat ja majoittajat voivat löytää toisensa paljon aiempaa helpommin.

Toisin kuin myöhemmin perustetussa Airbnb-palvelussa, on sohvasurffauksen kautta majoittuminen ilmaista. Palvelun filosofiaan kuitenkin kuuluu, ettei sohvasurffausta harrasteta vain säästösyistä. Tarkoitus on, että palvelun käyttäjät tutustuvat toisiinsa yli kulttuurirajojen.

Hierojan kädet pyörivät sisäreisieni ja nivusieni maastossa.

Couchsurfing-palvelua uudistettiin voimakkaasti muutama vuosi sitten, eivätkä kaikki käyttäjät sulattaneet muutoksia. Itseäni uusi käyttöliittymä ja muut uudistukset eivät ole juuri haitanneet. Vaikka Couchsurfing on kohdannut aiempaa enemmän kritiikkiä, on se edelleen verkon suurin ja merkittävin vieraanvaraisuusyhteisö.

Sohvasurffauksesta puhuttaessa nostetaan usein esiin sivuston turvallisuus. Palvelussa tapahtuneista rikoksista on uutisoitu näkyvästi. Silti väärinkäytökset ovat hyvin harvinaisia. Käyttäjien profiilit ja näille annetut palautteet antavat yleensä riittävän kuvan siitä, onko toinen osapuoli luottamuksen arvoinen.

Eikä maailma ole aina niin vaarallinen, kuin kotoa katsoen luulisi.

Omalla kohdallani luottamusta kysyttiin esimerkiksi silloin, kun miespuoleinen majoittajani tarjosi thaihierontaa. Myönnän hieman stressanneeni, kun makasin edellisenä päivänä tapaamani majoittajan sängyllä, ja hierojan kädet pyörivät sisäreisieni ja nivusieni maastossa.

Joskus hieronta on kuitenkin vain hieronta, eikä maailma ole aina niin vaarallinen, kuin kotoa katsoen luulisi. Kerta toisensa jälkeen sohvasurffaus on muistuttanut minua siitä, kuinka hyviä ja pyyteettömiä ihmiset voivat toisilleen olla.

arimotravels.com

Sarjassa seurataan Jylkkärin entisen toimittajan matkaa maailman ympäri.