Yliopiston L-rakennuksen pihalla kuhisee. Kymmeniä ihmisiä on tullut etuajassa paikalle Koirakafé-tapahtumaan. Onneksi koiratkin ovat hyvissä ajoin paikalla, joten ihmisten eikä koirienkaan tarvitse odottaa rapsuttelua kovin pitkään.

Myöhemmin päivällä paikalle saapui bussilla seitsemänviikkoisia cockerspanielin pentuja, joita suuri joukko ihmisiä oli odottamassa. Riemunkiljahduksia kuului tasaisin väliajoin ihmisten astuessa bussiin ja jonossa olevat tuntuivat olevan pelkästä odotuksesta innoissaan.

Pennut olivat yleisömenestys. Ihmiset olivat jonottamassa jo hyvissä ajoin ennen alkua.

Mistä tapahtumassa siis on kyse?

Koirakahvila yhdistää kaksi ihmisille todella rakasta asiaa: kahvin ja koirat. Pääpaino on kuitenkin jälkimmäisissä. Toiminnan ideana on, että ihmiset voivat tulla viettämään aikaa koirien kanssa lievittääkseni esimerkiksi opiskelustressiä.

Kokenut kaverikoira Riitu oli rauhallinen ihmisten seurassa ja sai paljon huomiota osakseen.

Vastaavanlaisia tapahtumia on nähty ympäri maailman ja esimerkiksi joissain Iso-Britannian yliopistoissa on käytössä ns. puppy room. Se tarkoittaa yksinkertaisesti huonetta, johon opiskelijat voivat tulla viettämään aikaa koiranpentujen kanssa.

Keiju nauttii saamastaan huomiosta.

Vaikka idea on jo vanha, sitä ei ole juuri suomalaisissa yliopistoissa toteutettu. Jyväskylässä tapahtuman toteutus lähti Cheng-Yu ”Peter” Panin aloitteesta. Hän on jatko-opiskelija kasvatustieteiden ja psykologian laitoksella.

Peter huomasi omassa elämässään, kuinka paljon lemmikistä voi olla apua vaikeina aikoina. Hänen mukaansa esimerkiksi kissojen ja koirien parantava vaikutus ihmisiin on myös empiirisesti todistettu.

Peter ei halunnut itseään kuvattavan, mutta piti kuitenkin tästä kuvasta.

Monet ihmiset pitäisivät mielellään lemmikkiä, mutta usein se ei ole mahdollista ajan, rahan tai tilan puuteen vuoksi. Koirakahvila tarjoaa vastauksen näihin ongelmiin.

Tapahtuma vaati veronsa pennuiltakin.

Vastaavanlaista toimintaa Suomessa harjoittaa esimerkiksi Kennelliitto Kaverikoira-toiminnallaan. Sen toiminta on kuitenkin laajempaa ja keskittyy enemmän vierailuihin muun muassa lasten ja vanhusten parissa.

Kaverikoirat tunnistaa työasustaan, eli oranssista huivista.

Peterin toiveena oli avata säännöllisesti toimiva koirakahvila yliopiston omiin tiloihin, mutta tiloja ei saatu käyttöön. Oli myös vaikea löytää koiranpentuja, koska tapahtuman toteutumisesta ei ollut varmuutta. Rahoitusta ei  aluksi löytynyt, mutta lopulta Jyväskylän yliopiston Student Life -kehittämisvaroista saatiin varat kulujen kattamiseksi.

Cockerspanielin pennut olivat huomion keskipisteenä.

Kennelliitolta saatiin kolme koiraa kouluttajineen mukaan tapahtumaan ja heidän kauttaan Peter löysi paikallisen koirankasvattajan, joka suostui lainaamaan pentuja tapahtumaa varten.

”Sain paljon karvaisia pusuja ja elämäniloa”, kiteytti suomen kielen opettaja Siiri Lehtonen kokemuksensa ja toivoi, että koirakahvila toimisi useammin.

Tapahtumaa edeltävänä päivänä Peter päätti vuokrata bussin, jonka takaosasta pennuille rajattiin oma alue. Näin pentujen turvallisuus saatiin taattua ja ihmisillä oli helpompi leikkiä pentujen kanssa. 

”Stressi lievittyy. Tästä on hyvä jatkaa gradun tekemistä”, Luokanopettajaksi opiskeleva Sanna Sivula totesi.

Vaikeudet elämässä olivat lähtösysäys idean toteuttamiselle, eikä niiltä vältytty koirakahvilan järjestämisessäkään. Peter kertoo turhautuneensa monta kertaa, mutta nauraa samalla helpottuneesti. Hänelle tärkeintä on nähdä ihmisten hymyilevän ja olevan onnellisia.

Pennut viihtyivät sylissä, mutta halusivat myös nopeasti takaisin toistensa pariin lattialle.
Tämä pentu halusi tutustua toimittajaan.

Juttua korjattu 5.5. klo 11:22: Jutussa väitettiin virheellisesti, että tapahtumalle ei löydetty rahoitusta. Kohtaa ”Rahoitustakaan ei löytynyt, koska oli vaikea perustella toiminnan hyödyllisyyttä”, on muokattu. Tapahtuman kulut maksettiin kokonaan Jyväskylän yliopiston Student Life -kehittämisvaroista. Sekä Jyväskylän yliopisto että ylioppilaskunta (JYY) olivat mukana toteuttamassa ja tukemassa tapahtumaa.