Monella opiskelijalla on kotona kokoelma omia ja eri kirjastoista lainattuja kirjoja. Palautetaanko yliopiston kirjastoon paljon kirjoja, joita ei ole lainattu sieltä? Mitä niille tapahtuu?

Kirjastonhoitaja Annikki Järvinen Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksesta vastaa:

”Meille tulee erittäin vähän kirjoja, jotka eivät kuuluisi tänne, ehkä kirja tai korkeintaan pari kuukaudessa.

Se johtuu palautusautomaatista, joka ei ota vastaan muita kirjoja. Automaatti on ollut käytössä vuodesta 2011. Sitä ennen muiden kirjastojen kirjoja tuli enemmän. Nykyään niitä voi tulla palautuslaatikkoon, jos kirjasto on kiinni.

Löytötavaraa, esimerkiksi penaaleita, vihkoja ja kännyköitä, meille kertyy reippaasti.

Jos meille palautetaan Jyväskylän kaupunginkirjaston tai ammattikorkeakoulun kirjaston kirja, kirja otetaan sivuun ja ilmoitetaan kirjastoon sen tiedot. Kirjasto, josta kirja on lainattu, ilmoittaa asiakkaalle, että kirja on palautettu väärään paikkaan. Sen jälkeen asiakas voi hakea kirjan ja palauttaa sen oikeaan kirjastoon.

Jos kirja on lainattu jostain muualta, odotetaan, että asiakas huomaa asian. Jos kirjan perään ei kysellä, se postitetaan ennen pitkää oikeaan kirjastoon.

Silloin tällöin asiakkaat palauttavat omia kirjojaan. Ne päätyvät löytötavaroihin. Jos kirja jää noutamatta, se laitetaan Ilmaista luettavaa -hyllyyn.

”Löytötavaraa, esimerkiksi penaaleita, vihkoja ja kännyköitä, meille kertyy reippaasti. Joskus on jäänyt myös urheiluvälineitä, kuten luistimia tai kasseja, joissa on uimapuku ja pyyhe.”

Avoimen tiedon keskus

  • Jyväskylän yliopiston kirjasto tottelee tätä nykyä nimeä Avoimen tiedon keskus / Kirjasto.
  • Taustalla on 1.1.2017 voimaan tullut hallinnollinen muutos, jonka myötä Jyväskylän yliopiston kirjasto ja tiedemuseo yhdistyivät.
  • Avoimen tiedon keskuksen tehtävänä on ”edistää avointa tiedettä Jyväskylän yliopistossa”.
  • Keskus vastaa tiedonhankinnan opetuksesta, hoitaa tieteellistä julkaisutoimintaa ja tallentaa yliopistossa tehdyt tutkimukset.
  • Lisäksi se tutkii, säilyttää ja esittelee yliopistoon, kulttuurihistoriaan ja luonnon monimuotoisuuteen liittyvää aineistoa.
  • Avoimen tiedon keskuksen verkkosivut löytyvät osoitteesta osc.jyu.fi. Ne avataan kokonaisuudessaan vuoden 2017 aikana.

Mitä olet aina kampuksella pohtinut? Vinkkaa toimitukselle!