Ei hakutuloksia.

Teksti Magnus Jyrkkänen

Olemme kaikki feministejä

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) hyväksyi 18.-19. marraskuuta järjestetyssä liittokokouksessaan liitolle uuden poliittisen linjapaperin.

Linjapaperi on dokumentti, joka ohjaa liiton poliittisia linjauksia liittokokousten ulkopuolella sekä toimii edunvalvonnan työkaluna. Tässä uudessa linjapaperissa linjattiin jälleen monenlaista, mutta suurimman somekuohunnan sai aikaan liiton arvojen tasa-arvokirjaukseen lisätty tarkennus: “SYL on täten feministinen järjestö”.

Opiskelijat eivät ole SYL:n jäseniä suoraan, vaan välillisesti oman ylioppilaskuntansa kautta. Kuitenkin SYL:n jäsenmaksu määräytyy suoraan ylioppilaskuntien jäsenmäärän mukaan, jolloin jokainen opiskelija on tavallaan mukana rahoittamassa nyt feministiseksi julistautunutta järjestöä.

Linjauksen kannattajat saivat peräänsä trolliarmeijan ja täydellisen asiatonta kohtelua.

Itse äänestin liittokokouksessa kyseistä linjausta vastaan. En siksi, että pitäisin sen sisältöä jollakin tapaa huonona tai vääränä, vaan siksi, että pidän feminismiä sanana ongelmallisena.  Henkilökohtaisesti kummeksun ajatusta, että sukupuolten välistä tasa-arvoa ajavaa aatetta kutsutaan sanalla, joka selvästi viittaa vain yhteen sukupuoleen varsinkin, kun sukupuoli ei ole binäärinen asia.

Liittokokouksen päätöksen aiheuttama reaktio sai kuitenkin miettimään asiaa uudelleen. Twitterissä, jossa liittokokouksesta keskusteltiin aihetunnisteen #SYLliittari alla, linjauksen kannattajat saivat peräänsä trolliarmeijan ja täydellisen asiatonta kohtelua.

Myöhemmin liittokokouksen jälkeen SYL:n työntekijät ja luottamustoimijat ovat saaneet kestää jatkoa näille asiattomuuksille muun muassa loukkaavien sähköpostien muodossa. Tällainen toiminta on yksiselitteisesti tuomittavaa.

 

Päädyin pohdiskeluissani siihen lopputulokseen, että linjaus todellakin tulee tarpeeseen, ja olen onnellinen sen läpimenosta. Jos nyt äänestäisin asiasta uudestaan, äänestäisin linjauksen puolesta. Vaikka sana ei ehkä edelleenkään ole sen parempi kuvaamaan sisältöä, se ei muuta sitä tosiasiaa, että kyse on tasa-arvosta kaikille.

Olemme kenties astuneet tai astumassa maailmanaikaan, jossa tasa-arvon edistyminen ei olekaan enää itsestäänselvyys.

Tämä on aika, jolloin oikeudenmukaisuuden puolesta on taisteltava entistä kovemmin. Sitä SYL tekee rohkealla päätöksellään nyt ja huomenna.

Myönnän siis olleeni väärässä. Samalla haluan sanoa ääneen sen, että myös minä olen feministi. Haluan myös onnitella ja kiittää internettrolleja siitä, että teidän ansiostanne tässä maailmassa on jälleen yksi feministi lisää.

Toisen kiitoksen ansaitsevat ne, jotka olivat minua viisaampia ja äänestivät liittokokouksessa feminismikirjauksen puolesta. Annan myös kaiken tukeni niille, jotka ovat joutuneet asiattoman kirjoittelun kohteeksi.

 

Kuten ilmastonmuutoksen torjuminen, ei kaikkien ihmisten välinen tasa-arvokaan tapahdu itsestään. Molemmat vaativat meiltä jokaiselta työtä ja valintoja asioiden edistämiseksi. Myös meillä Suomessa on vielä tasa-arvossa paljon epäkohtia, kuten naisjohtajien vähäisyys tai nuorten miesten heikko lukutaito.

Tehdään siis yhdessä parempia valintoja, ja rakennetaan tästä maailmasta taas vähän parempi paikka meille kaikille.

 1. Ville Q

  Onko siis tasa-arvolinjaus tärkeä, vaikko feminismilinjaus? Olet kuitenkin ymmärtääkseni samaa mieltä valtavirran kanssa siitä, että feminismi ei tarkoita tasa-arvoa, joten tarkoitatko tässä nyt sitä, että on hyvä, että SYL tekee feminismilinjauksen? Takin kääntäminen esittämilläsi perusteilla ei tunnu missään määrin järkevältä tai objektiiviseen tarkasteluun perustuvalta.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Riina

  Mitä tekemistä 2010-luvun feminismillä on tasa-arvon kanssa?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. M.M.

  Edelliset kommentoijat ovat nähtävästi sekoittaneet tasa-arvon ja tasapäistämisen keskenään.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *