Raha, raha, raha, raha, vaali, vaali, vaali, vaali, vaaliraha, vaaliraha, rahavaali, rahavaali, vaalivali, vaalivali, valivalivalivali.
Itse kukin on jälleen korviaan myöten täynnä vaalitunnelmaa. Koju täällä, koju tuolla. Kaunista ja vielä kauniimpaa, hyvää ja parempaa, tätä kaikkea on taas jaossa. ”No hätä”, toveri! Jos vaikka mahahaava jo runtelisi sisuksiasi, eikä kuppisi tyhjene millään, voin silti vakuuttaa, ettet ole turhaan turhautunut.
Valtaa on jälleen jaossa. Se on fakta. Euforiaa tai silkkaa vitutusta, sillä ei ole niinkään merkitystä – ei ainakaan jollei vallattomankumouksen kriittinen massa yllättäen pääse kumuloitumaan opiskelijoidenpäissä. Mutta, että mitä valtaa?
Ensinnäkin, ei mitä vaan miten. Meillä on koneisto, siinä on osia, sinne menee syöte ja sieltä tulee tulos. Syöte on sitä, mitä sisään nyt keksitäänkään heittää: mielipiteitä, arvoja, kokemuksia sekä kantavaa ynnä kantaaottavaa ääntä ja mitä ilmeisimmin koneiston mieliruokaa – tuoretta lihaa opiskelijaan käärittynä. Koneisto on puolestaan sitä, mitä esi-isät ja edeltäjät ovat suuressa viisaudessaan rakentaneet sekä sitä, miten me, te ja nuo tuolla toisaalla toimivat. Tämä on sitä ”miten” valtaa. Jos jonkun kiinnostus sattuikin heräämään, niin ottakoon itse paremmin selvää.

Minua ja teitä, tai ainakin minua, kiinnostaa nyt enemmän se tulospuoli – ”mitä” valtaa. Arvoisat äänestäjät, äänestettävät ja äänestämättömät haluaisin muistuttaa teitä siitä, että tulospuolella opiskelijademokratian korkeimmassa elimessä on joitain vakioita. Näistä nostan esiin kolme esimerkkiä. Ensimmäinen on toimintasuunnitelma. Se määrittelee ylioppilaskunnan toimeenpanevan elimen eli hallituksen tekemiset vuoden verran etukäteen. Siis yhdet määrää ja toiset tekee. Toinen esimerkki on talousarvio. Siinä määritellään rajat ylioppilaskunnan varojen käytölle tulevaksi vuodeksi eli mihin sitä massia laitetaan ja mihin sitä todellakaan ei laiteta. Kolmanneksi, edustajisto valitsee opiskelijaedustajat yliopistomme eri hallinnollisiin portaisiin. He ovat mukana päättämättä, siis päättämässä, siitä, miten asiat yliopistossamme hoidetaan.
Tuloksia tulee joka tapauksessa. Se on fakta. Sinä voit vaikuttaa siihen millaisia tulokset ovat, jopa ilman vallankumousta. Ja jos et luota, niin tee itse.
HUOM! ”Milloin” valtaa on jaossa ennakkoon 26.–27.10 ja varsinaisesti
1.–2.11.


Jukka Ruokanen