Pittää kyllä heti alkuunsa sannoo ettei sitä kyllää oo ennee olemassa. Liittivät Kuopijoon vaekka kuinka siellä vasepuukissa uhattii, että Muaninka muaninkalaisille. Taispa muutama paikallinen patriootti käävä iha siellä isolla kirkolla suakka teippoomassa ”Maaninka takaisin” –plakaatteja pylyvääseen. Jos otat silimän kätteen ja katot tarkkaan ni suattaa muutama sellanen vielä jossain näkyä.

Todellisuuvessa osa muaninkalaisista on iha tyytyväisiä kuntaliitokseen, mutta sitähän ne ei kehtoo myöntee. Kuntaliitoksen myötä ollaan suamassa kauan kaivattu kevyen liikentee väylä Siilinjärvelle, ja linja-aatollakin on vähän halavempi matkustaa pois Muaningalta. Ei se oo kun ajan kysymys millo nuapurj’kunnast Siilinjärvestä tulloo osa Kuopijon ruhtinaskuntoo.

Mitä tulloo hurvittelluun, ni semmone keskittyy kahteen tapahtummaa. Muaninkalaisten huveihin kuuluu muun muassa kerran vuojessa järjestettävät Huiluuruppeemat. Tämä tarkottaa käätännössä sitä, että vähintää puol Muaninkaa vaivautuu kirkolle hurvittelemmaa vestareille niinku kaapunkilaeset konsannaa. Tämän lisäksi sekä keski-ikkää lähestyvät että sen ylittäneet naattiivat kovasti tanssahdella suvena Muaningan kasinolla. Vaekka kyse ei siis oo uhkapellaamisesta ni voisin väittee kysseisten karkeloijen olevan uhka mielenterveyelle.

Ja jos ikinä kuulet muaninkalaisen kehuvan ommaa kotikyllää ni varmaa suat kuulla Korkeakoskesta. (Joka sattuu muute olemaan melekein nuapurin puolella.) No kuitenkin, tuota Muaningan ylypeyttä eli Suomen Niakaran puttousta käy jokanen itteensä kunnioittava paekallinen tuijottamassa ainakin kerran vuojessa eli kevväällä. Muutenhan sinne ei kannata ees raahautua, sillä tuo hieno koski muistuttaa lähinnä vesj’lammikkoo muina vuodenaikoina. Mistää muusta ku koskesta ee muaninkalaisen sitte kannatakkaa kehuskella, sillä Muaninka on niittännä mainetta lähinnä kysseealasessa valossa. Suatto liittyä jotenki siihe Jokelan juttuun, mutta ei kehtoo vatvoa sitä nytte.

Itehä kestin muaninkalaisitylliä hurjat viistoista vuotta. Ei voi kyllä hirveen lämmöllä muistella vaekka kuinka yrittäs. Jos nyt kuitennii satut ittes savolaesuuden kehdosta löytämmään nii lähe äkkiä poes ennen ku jiät paekallissee raktoriruuhkaa. Aja vaekka Siilinjärvelle. Paitsi että sekkii on jo tällä palstalla keretty paskaks haukkummaa.

Vikipetia sannoo et Muaninka ois lakkaatettu. Vuan ee oo; Muaninka ellää. Ikkuisesti.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Täältä löydät kaikki palstan kirjoitukset.