Zombies, Run!

Zombies, Run! tarjoaa nimensä mukaisesti uuden agendan lenkille: yhdyskunnan “juoksijana” täytyy muun muassa harhauttaa zombielaumaa. Täysin ääneen pohjautuvan, tarinallisen sovelluksen urheilullinen osa rajoittuu lähinnä lenkin pituuden ja keskinopeuden mittaamiseen. Parasta antia ovat satunnaiset “jahdit”, joissa varoitusäänen ja örinän piiskaamana pitää edetä tavallista nopeammin seuraava pätkä. Sovellukseen kuuluu myös mahdollisuus rakentaa kaupunkia lenkeiltä kerätyiltä esineillä, mutta peliominaisuus ei innosta äänitarinan tapaan.

 • Ei vaadi puhelimen katsomista eikä tiettyä liikkumistapaa tai -nopeutta
 • Jahdit kannustavat nopeisiin spurtteihin
 • Vaatii runsaasti tallennustilaa ja mielikuvitusta
 • Peliosuus jää irralliseksi

Varoitusäänen ja örinän piiskaamana pitää edetä tavallista nopeammin seuraava pätkä.

Sports Tracker

Sijaintia hyödyntävä Sports Tracker painottaa erityisesti matkaa taittavia urheilulajeja. Liikuntapäiväkirjaa täyttäessä juoksua, pyöräilyä ja kävelyä on tarjolla useampaa sorttia. Sisäliikunnan joutuu usein tallentamaan custom-asetuksella. Liikuntakertoja listatessa kysytään sykettä ja energiankulutusta, joita on vaikea arvioida ilman mittaria. Sovellus antaa kuitenkin useita mahdollisuuksia oman tavoitteen muokkaamiseen. Aloitusnäytölle syntyvää grafiikkaa voikin käyttää vaikkapa pelkkien liikkumisaikojen tai -kertojen seuraamiseen.

 • Selkeä ja konkreettinen grafiikka
 • Mahdollisuudet muokata liikkumistavoitetta
 • Painottaa tiettyjä liikuntalajeja
 • Seuranta jää laihaksi ilman mittaria

Sworkit

Sworkit eli “simply work it” tarjoaa kehon painolla tehtäviä liikkeitä ja niistä koottuja valmiita treenejä. Räätälöidyimmät treenit on luonnollisesti varattu maksaville asiakkaille, mutta ilmaisversiossakin voi valita voimaharjoittelun, cardion, joogan tai venyttelyn väliltä. Treenityypin lisäksi käyttäjä saa valita myös harjoituksen keston. Aloitusnäytöltä löytyvä, vaihtuva “fit in 5” -ohjelma mahtuu helposti vaikka aamurutiiniin. Liikkeet on havainnollisetettu selkeästi videoin. Kuvan ohella ääni kertoo, milloin on aika edetä seuraavaan liikkeeseen. Sovelluksessa voi asettaa myös oman aikatavoitteen ja muistutuksia liikkumisesta. Etenemisestä kootaan graafeja, jotka voisivat löytyä nykyistä nopeammin.

 • Hyvä valikoima liikkeitä ja erilaisia treenejä
 • Muokattavuus: helppo sovittaa omiin aikatauluihin ja tavoitteisiin
 • Treenikerroista kertovat graafit voisivat olla paremmin esillä
 • Treenien liikelista olisi hyvä nähdä ennen aloittamista

Seven – 7 Minute workout

Vuonna 2014 tehtyyn tutkimukseen pohjautuva seitsemän minuutin HIIT- eli high intensity interval training -ohjelma löytyy kymmeninä eri sovelluksina. Yksi niistä on Seven, joka haastaa tekemään treenin seitsemän kuukauden ajan. Tähän tähdätään pelillistämisellä. Kuukauden käytön jälkeen avautuu uusi treeni, ja useista käyttökerroista ansaitsee suoritusmerkkejä. Lisäksi käyttäjä saa alussa kolme ”elämää”, joista yhden menettää, mikäli jättää päivän väliin. Pelkän seitsemän minuutin treenin haluavalle tämä on ehkä liikaa, mutta “perustreeni” säilyy edelleen keskiössä.

 • Selkeä käyttöliittymä
 • Kannustimia treenin päivittäiseen tekemiseen
 • Osa lisäominaisuuksista tuntuu turhilta
 • Lisätreenejä joutuu odottamaan kauan, ja päivittäisyys tuntuu paljolta

Google Fit

Mikäli Googlelle suoltamasi datamäärä ei vielä hirvitä, voit palkata jättiyhtiön luomaan grafiikkaa ja statistiikkaa myös liikkumisestasi. Sekä selaimessa että mobiilissa toimivan sovelluksen voi yhdistää muihin urheiluappeihin – esimerkiksi edellä mainittuihin Sworkitiin ja Seveniin – ja siten seurata älylaitteiden avustamaa liikkumista laajemmin. Google Fit -mobiilisovellus hyödyntää muiden sovellusten tavoin puhelimen mittausominaisuuksia, kuten sijaintia, ja kerää dataa esimerkiksi askelista ja energiankulutuksesta. Iphonelle Google Fitiä ei saa, mutta sovellus onkin Apple Healthin haastaja.

 • Mahdollistaa useamman sovelluksen liikuntadatan koostamisen
 • Selkeää ja näyttävää grafiikkaa
 • Olisi tehokkaampi lisälaitteiston kanssa
 • Mobiiliversio turhankin riisuttu

Mikäli Googlelle suoltamasi datamäärä ei vielä hirvitä, voit palkata jättiyhtiön luomaan grafiikkaa ja statistiikkaa myös liikkumisestasi.

Pokémon Go

Ei sitä käy kieltäminen: Pokémon on saanut koko maailman liikkeelle. Munien hautominen kävelemällä ja harvinaisen poksun perään juokseminen puistossa käyvät urheilusta. Nostalgia on kova, pelimekaniikka ei niinkään, ja näytön pitäisi olla jatkuvasti päällä. Mitenköhän jahdin käy pakkasella?

Podcast Addict

Mikäli Zombies, Runin viiden minuutin pätkissä tulevat puolen tunnin tarinat eivät riitä, voi lenkillä kuunnella podcastin. Musiikin ystäville vaikkapa All Songs Considered, New York Timesissa julkaistuista esseistä innostuville Modern Love. Iphonella vaihtoehtoappina Instacast.