Ruoka kiinnostaa, siispä aloitetaan parilla mittaustuloksella: Uno, keskiviikko 21.9. kello 13.50: ei jonoa. Libri, maanantai 28.9. kello 13.58: jonotusaika 17 minuuttia. Ilokivi, tiistai 28.9. kello 15.50: jonotusaika 17 minuuttia.

Tänä syksynä Seminaarinmäen opiskelijaruokaloissa on kuullut kyräilyä kasvaneista jonoista. Pikaisen kyselyn perusteella se on myös alkanut näkyä opiskelijoiden käyttäytymisessä.

”Ajoitan nykyisin ruokailuni aina. Menen syömään yleensä kello 11.25, ennen sitä puolen ruuhkaa. Silloin yleensä onnistun syömään ajoissa ennen seuraavaa luentoa. Kun tulen syömästä, niin sitten on muodostunut jo kauheat jonot”, kommentoi erityispedagogiikkaa opiskeleva Suvi Lehtisare.

 

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että pahimmat ruuhka-ajat ovat juuri ennen kahtatoista ja hieman ennen kahta luentojen päätyttyä. Seuraava luento voi alkaa jo vartin yli, ja pahimpina ruuhka-aikoina syömisestä on vaikea selvitä puolessa tunnissa.

Lehtisare on kavereidensa kesken pohtinut myös mahdollisia ratkaisuja jono-ongelmaan.

”Ollaan mietitty sellaista porrastamista, että jos tietyt luennot loppuisivat jo vähän aiemmin, eivätkä kaikki ihan samaan aikaan, niin ei tulisi yhtäkkiä niin kovia jonoja.”

Sonaatin toimitusjohtaja Arto Maijalan mielestä jonotusajat ovat suunnilleen samanlaisia kuin aina ennenkin.

”Määrättyyn vuodenaikaan ja tiettyyn kellonaikaan on aina jonoa. Esimerkiksi Agoralla, kun luentosalit tyhjenevät, jonoa saattaa olla pitkälle aulaan asti. Ainoa, mistä vähän on tullut palautetta, on Libri”, Maijala kertoo.

Palautteen taustalla ovat muuttuneet järjestelyt Seminaarinmäen kampuksen ravintoloissa.

Tiliasta ei saa enää opiskelijahintaista ruokaa, ja uudessa Libri-lounasravintolassa on käytössä vain yksi linjasto.

”Tilian taustatilat ja työskentelyolosuhteet ovat surkeat. Ne on mitoitettu 250 syöjälle, ja kun siellä kävi viime vuonna päivittäin toista tuhatta syöjää, se oli suorastaan epäinhimillinen paikka työskennellä”, selvittää Maijala.

Uudella hinnoittelumallilla haluttiin hillitä Tilian kävijämääriä. Maijala korostaa kuitenkin, ettei Tilia ole pelkästään henkilöstöravintola.

”Kyllä siellä kaikki voivat käydä syömässä, sieltä ei vaan saa opiskelijahintaista ruokaa. Iso ongelma siellä on astianpesukone. Ei se nyt sentään ihan kotikäyttöön tarkoitettu ole, mutta sellainen yksitankkinen. Jos vertaa sitä esimerkiksi Librin tunnelipesukoneeseen, joka pesee jatkuvalla syötöllä, niin Tilian henkilökunnalla oli hirveä urakka. Ilmastointikaan ei riittänyt. Siksi totesimme, että on järkevämpi keskittää iso toiminta Libriin”, Maijala avaa taustoja.

Tilian henkilökunnalla oli hirveä urakka. Ilmastointikaan ei riittänyt.

Vielä viime lukuvuonna Librin tilalla toimi Ilokivi 2, jossa oli käytössä kaksi linjastoa. Koska kirjaston aulassa ennen ollut Cafe Libri lopetettiin, nykyisessä Librissä toinen linjasto on varattu kahvilapalveluille.

”Ennen valitettiin, että kirjastosta ei saa ilta-aikaan enää kahvia. Nyt kahvia saa kello 19 asti ja ruokaa kello 18 asti. Meidän pitäisi rakentaa tosi isot järjestelmät, että saataisiin toinen ruokalinjasto käyttöön, koska sitten kahvilatoiminta pitäisi rakentaa ihan omalla tavallaan”, Maijala sanoo.

Muutoksen myötä Tilian ruokailijamäärät ovat odotetusti laskeneet roimasti. Tila näyttää hyvin usein olevan tyhjillään. Onko sekään tarkoituksenmukaista?

“Kun kerran minulta kysyt, niin ainahan voi toivoa, että enemmänkin kävisi ihmisiä. Suunnilleen määrät ovat kuitenkin sitä, mitä odotimmekin. Eihän siellä hirveästi kävijöitä ole”, Maijala myöntää.

Jos Tilia on suunnattu enemmän yliopiston henkilökunnalle, niin vielä alkusyksystä Libri oli vain opiskelijoille tarkoitettu.

“Luovuimme siitä sitten, kun saimme niin paljon palautetta. Esimerkiksi pariskunnat, joista toisella on henkilökunnan kortti ja toisella opiskelijakortti, eivät olisi voineet käydä yhdessä syömässä.”

Muutoksen myötä Tilian ruokailijamäärät ovat odotetusti laskeneet roimasti. Tila näyttää hyvin usein olevan tyhjillään. Onko sekään tarkoituksenmukaista?

Elli Peltomäki välttelee ruuhka-aikoja ja syö usein myös kotona.
Elli Peltomäki välttelee ruuhka-aikoja ja syö usein myös kotona.

Osa opiskelijoista on alkanut vältellä Libriä, koska ovat nähneet tai kuulleet siellä olevista jonoista.

”Syön nykyisin aika usein kotona, ja yliopistolla syödessäni välttelen ruuhka-aikoja. Librissä syön vain, jos opiskelen kirjastolla. Se ei ole kovin viihtyisä, ja yleensä siellä on kauheat jonot”, sanoo opiskelija Elli Peltomäki.

Maijalan mukaan järjestelyihin saattaa tulla muutoksia, jos painetta syntyy.

“Tilian tilannetta on tarkoitus seurata, kuten Libriäkin. Tämä nyt on kokeilu, haluamme nähdä tämän vuoden aikana, miten tämä muotoutuu. Katsotaan keväällä, ja tehdään yhteenvetoa sitten.”

Jos Jylkkärin satunnaisista mittauksista voi jonkun johtopäätöksen tehdä, niin lyhyimmät jonot Seminaarinmäen kampuksella ovat Unolla.

 

Lounasravintoloiden jonotusaikoja mittasivat myös Topias Peltonen, Jaana Kangas, Roope Visuri, Laura Pylvänäinen, Aino Vasankari, Riku Porvari, Niko Karvanen, Ville-Veikko Vähäaho.