Ilokiven Kari Minkkinen on aktiivinen valkosipulin harrastaja. ”Yhden ainoan kerran on ollut ruuassa liikaa valkosipulia. Varmaan kiusallaan olivat laittaneet, mutta minähän sinnikkäänä söin sen jälkiruuan silti loppuun”, Minkkinen naureskelee. (Kuva: Johannes Kaarakainen)
Ilokiven Kari Minkkinen on aktiivinen valkosipulin harrastaja. ”Yhden ainoan kerran on ollut ruuassa liikaa valkosipulia. Varmaan kiusallaan olivat laittaneet, mutta minähän sinnikkäänä söin sen jälkiruuan silti loppuun”, Minkkinen naureskelee. (Kuva: Johannes Kaarakainen)

Kaikki eivät pidä valkosipulista. Toiset pitävät siitä kohtuullisina määrinä tietyissä ruoissa, mutta jotkut haluavat nauttia sitä joka aterialla. Yksi heistä on Jyväskylän ylioppilaskunnan lounasravintola Ilokivessä työskentelevä Kari Minkkinen.

Vuonna 1986 juuri ammattikoulusta valmistunut, 18-vuotias Kari Minkkinen pääsi töihin Rentukkaan. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan omistama ravintola Rentukan keittiö oli hänen toinen työpaikkansa.
”Se oli sitä Rentukan kulta-aikaa. Keuruulta ja muualta tuli porukkaa viettämään iltaa, ja Tikkakosken varuskunnasta tuli busseittain varusmiehiä juhlimaan. Puoli kahdeksalta illalla oli jo jonot ulkona ja paljon pöytävarauksia. Jos ei tullut ennen tuota puoli kahdeksaa lunastamaan pöytää, niin varaus raukesi”, Minkkinen muistelee.
Minkkinen kantaa Ilokiven keittiöstä lautasellisen jäätelöä. Toisessa kädessä hänellä on jotain outoa mustanpuhuvaa tavaraa lasikulhossa, mikä on hämmentävää. Onhan haastattelun aiheena Minkkisen valkosipuliharrastus.
”Tässä on hunajalla marinoitua valkosipulia. Olen leikannut valkosipulin kynnet pieniksi kuutioiksi ja sekoittanut ne sitten yhden suhde yhdellä hunajaan. Marinointi on kestänyt kaksi vuotta. Tämä on vähän niin kuin hillottua appelsiininkuorta, mutta ehdottomasti parempaa”, Minkkinen kuvailee lasikulhon täytettä.

Valkosipuli on suosittu ruoka-aine, ja peruskaupoistakin löytyy runsaasti erilaisia valkosipulituotteita. Joulun aikaan järjestetyissä Järjestöjen myyjäisissä Jyväskylän valkosipuliyhdistys, jonka jäsen Minkkinen on, myi yli 16 kiloa valkosipulituotteita.
Silti Jyväskylän seudulla pitää tietää ne ravintolat, joissa tehdään hyvää valkosipuliruokaa.
”Suurin ongelma on, että monet ravintolat säästävät turhaan valkosipulin määrässä. Onneksi Figaro, Kissanviikset ja Turkkilan tila tarjoavat oikein hyvää valkosipulilla maustettua ruokaa. Mottoni onkin ’valkosipulin puolesta ja suuvettä vastaan!’”
Kun Minkkistä pyytää suunnittelemaan Jylkkärin lukijoille hyvän valkosipulisen kolmen ruokalajin illallisen, ei vastausta tarvitse kauan odottaa.
”Alkuruoaksi valkosipulista äyriäiskeittoa, pääruokana olisi pippuripihvi valkosipuliperunoilla ja jälkiruokana mustikkakukkoa valkosipulikermavaahdolla”, Minkkinen vastaa paljastaen samalla oman valkosipulisen lempimenyynsä.

Nykyään Ilokivessä käy syömässä päivittäin noin kahdeksansataa lounastajaa.
Varsinkin puolenpäivän jälkeen jono on pitkä ja jonottamiseen kannattaa varata aikaa.
”Kyllä meillä säännöllisesti loppuu joku ruoka kesken ja aika maksimiteholla tässä työskennellään. Syöjämäärät ovat lisääntyneet, eikä yli 900 lounastajan määrä ole enää mitenkään poikkeus. Olisi aika saada toinen jakelutiski. Myös keittiötiloja ja salia pitäisi suurentaa.”
Opiskelijat pitävät Minkkisestä – hänelle on omistettu Facebookissa jopa faniryhmä.
Kaupassa häneltä kysytään usein resepti- ja maustevinkkejä. Ylioppilaskunnan palveluksessa Minkkinen viihtyy yhä vuosien ja monen lomauttamisen jälkeen, vaikka hänen mielestään työnantajana JYY voisi hieman kehittyä.

Kyösti Hagert

Ajattelija vapaalla -sarjassa tutustutaan Jyväskylän yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden harrastuksiin.

Fakta:

* Kari Minkkinen on työskennellyt Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan ravintola- ja lounaspalveluiden parissa vajaat 25 vuotta, joista Ilokivessä 18 vuotta. JYY on Minkkisen toinen työnantaja hänen urallaan.

* Ilokivessä käy päivittäin noin 800 lounastajaa. Määrä onkin lähellä Ilokiven maksimikapasiteettia tarjota lounaspalveluita. Suosituimmat ruoka-annokset ovat silakkapihvit ja erilaiset leikkeleet.

* Tulevana kesänä Jyväskylän kynsilaukkayhdistys täyttää 25 vuotta. Valkosipuliyhdistyksellä on noin 50 jäsenmaksun maksanutta henkilöjäsentä, jotka harrastavat yhdessä valkosipulikulttuuria. Minkkinen on toiminut muun muassa yhdistyksen puheenjohtajana.

* Valkosipuli (Allium sativum) kuuluu laukkakasveihin, joita käytetään mausteena tuoreeltaan tai kuivattuna. Valkosipulin alkuperästä ei ole varmaa tietoa, mutta jo muinaiset egyptiläiset käyttivät sitä ruuanvalmistuksessa. Valkosipulia käytetään myös runsaasti luonnonlääkityksessä.