Synecdoche, Helsinki

Riikka Pulkkinen: Paras mahdollinen maailma (Otava)

Riikka Pulkkinen on mestarillinen kirjoittaja, jonka maalaileva ja tarkkanäköinen kerronta sotkee sisäisiä ja ulkoisia maailmoja toisiinsa. Teoksesta ja lukijasta riippuen tyyli toimii joskus paremmin, joskus heikommin.

Viidennessä romaanissaan Pulkkinen löytää hyvän tasapainon suurten kysymysten ja konkreettisen tarinankerronnan välillä.

Kiinnostavat henkilöt kannattelevat teatteriesityksen ympärille rakentuvaa kokonaisuutta, jossa pohditaan maailmanjärjestystä, persoonan eheyttä ja muita valtavia teemoja.

Vain kirjan alkupuoli vaatii turhan paljon kärsivällisyyttä. Hyvin pitkään lukijalle on epäselvää, onko Pulkkisen rakentama maailma realistinen vai yliluonnollinen, mikä vaikeuttaa kirjaan uppoutumista. Onneksi vastauksia ei pantata loputtomiin, joten kirja pääsee melko pian hyvään vauhtiin.