Ei hakutuloksia.

Teksti Laura Kuivalahti

Hämpton ei kiinnostanut edes keskiajalla

paskakotiseutunettiin

 

Hämeenlinna eli tuttavallisemmin Hämpton on siin Tampereen ja Hesan välissä. Teininä kirjotin esseeseen, että parasta Hämeenlinnas on se, et sielt pääsee nopeesti pois. Sitä ne varmaan ajatteli sillon 1862 ku Suomen eka junarata avattiin välille Hämpton–Hesa.

Ei sovi myöskään unohtaa, et Hämppä on Etelä-Suomen läänin pääkaupunki. Voitettiin noi hesalaiset siinä. Siitä sit ei niin paljo tartte puhuu, et läänit lakkautettiin vuoden 2010 alussa.

Vuotta aiemmin jouduttiin kokemaan myös toinen raskas tappio, ku Renko liitettiin Hämikseen. Siellä oli toi kunnallispolitiikka vedetty vielä huonommin ku meil. Renko on Hämeenlinnalle vähän ku Turku Suomelle, joten voitte kuvitella et vähän kirpas.

 

Jos Hämpton voi jollain lesoilla, niin musiikilla. Meillä oli Goodman ja Sibbe, ennen ku Jäke omi jälkimmäisen jollain tylsällä Ainolalla. Meillä sentään on Jannen synnyinkoti. Tyhjentyneen ostarin takapihalla, mut silti.

Jos ette tienny, niin Hämeenlinna on myös maailman Sibelius-pääkaupunki. Ite me se titteli keksittiin, ku kukaan muu ei vielä ollu tajunnu ottaa sellast käyttöön.

Irwin anto nimensä uudelle Goodman-ostoskeskukselle, joka rakennettiin motarin katteelle. Sen katteen piti kaupunginisien mielest olla vetonaula, joka saa porukan pysähtymään ajomatkalla. Ne ei varmaan tajunnu, et alle tunnin matkan pääs on vähän paremmat ostarit esim. Lempääläs.

Nykyään katteella saa parkata auton ihan rauhassa. Kate tunnetaan parhaiten rumasta tunnelista, josta saattaa millon tahansa pudota sellattei kattolaattoja.

Hyvämiehen ostoskeskus tyhjensi keskustan eli kävelykatu Reskan kokonaan. Kaikki aina kysyy, et miks sitä sanotaan Reskaks, mut mä en tiedä. Hämisläisille reska on kuitenki synonyymi kaikille kävelykaduille.

 

Urheilu meilt ei sit meinaa sujuu. Meil on kyl toi Pallokerho, mutta ei ne jäkikset yleensä mitaleja kotiin tuo. Mut onhan niillä tietty cool ritarilogo, mikä ei oo ihan itsestäänselvyys.

Graafinen suunnittelu ei meinaa oo Hämptonis ihan hallussa. Jos ootte nähny Sunny Car Centerin logon, voitte todeta että apinakin tekis paremman. Apina saattas myös kehitellä paremman bisnesidean.

Jättimäisest autotavaratalost pystytettiin vaan mainostolppa, vaikka niin saatiin rahaa Sambian entisen pressan leskelt. Mut kerranki Hämpäst kirjotettiin muissakin lehis ku Hämärissä! Tavattiin joka kerta Reskalla ku niin kävi.

SCC:n torni alkaa olla kuuluisampi rakennus ku toi meidän linna, joka ei oikeen kiinnostanu ketään menneinä vuosisatoinakaan. Puolustuslinnaks rakennettuun tönöön ei melki kukaa jaksanu hyökätä.

Paska kotiseutu -juttusarjassa eri paikkakunnilta tulevat opiskelijat haukkuvat kotikuntansa omalla murteellaan. Palstan kirjoituksia voi lukea myös Paska kotiseutu -nettikartalla.

 1. entinen hämeenlinnalainen

  ei o akka tainnu käydä koskaan kouvolassa 😀

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Tytti

  Kyllä oli hyvi sanottu! Tota Reskaa mäki oom miettiny, ku kaikki muut o vänkänny et mikä se o. No Reska, nii ku kaikki muutkir reskat.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Kari Jokinen

  Tytille tiedoksi: Reska tulee kadunnimestä Residensgatan. Vanhassa paikallisessa laulussa mm todetaan ”Residenssil kävellä on koulupoikain muoti..” Residenssikadun/Residensgatanin nimi muutettiin 1920-luvulla Hallituskaduksi, mutta vielä 1960-lukuun asti se kulki reska-nimisenä ja oli koulunuorison suosiossa – olihan se aurinkoisella puolella toria ja sen varrelta tai läheltä löytyivät Partasen baari ja Emalibaari, joissa koulunuoriso viihtyi.

  Raatihuoneenkadusta alettiin käyttää Reska nimeä joskus 1980-luvulla. Nimen vakiinnuttivat Hämeen Sanomissa kirjoittavat, junantuomat toimittajat. Hitaat, aidot hämeenlinnalaiset eivät nähneet aiheelliseksi tuohon reagoida ja nimisekaannus olisi jäänyt omaan arvottomuuteensa, ellei kävelykadun mukana olisi tullut tarve saada tuolle korttelin pituiselle pätkälle nimi. Kun Hämeen Sanomien toimittajat innostuivat nimestä, ei sen vakiintumista voinut mikään estää.
  Eikä tuolla ole enää väliäkään. Reska on hyvä, ytimekäs nimi, voihan sitä käyttää. Vaikka itse käytän nimeä Raatihuoneenkatu.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *