MARRASKUUSSA Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta selvitti jäsenistönsä mielipiteitä Jyväskylän ylioppilaslehdestä jäsenpalveluna.

Tulos oli yllättävä: lehti koetaan tarpeelliseksi. Vastausten mukaan Jylkkäriä luetaan kiinnostavan (tai kohtuu kiinnostavan) sekä samaistuttavan sisällön takia. Jutut lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta muihin opiskelijoihin.

Osan vastaajista mukaan se on myös ainoa media, joka seuraa JYY:n toimintaa.
Yliopisto on selvästi epäonnistunut kasvatuksellisessa tehtävässään – opiskelijat eivät osaa olla kriittisiä!

Toki mielipiteitä oli myös muita: osan mukaan lehden tyyli ei edusta heidän ajatusmaailmaansa. Lehteä saisi lukemaan sen lakkauttaminen (epäloogista) tai se, että tutustuisi lehteen ja alkaisi lukea (kannustan). Osaa ei kiinnostanut ottaa selvää, onko Jylkkärissä kiinnostavia juttuja (en spoilaa), ja osaa ei kiinnostanut, vaikka siinä olisi kiinnostavia juttuja (mikä menetys).

JYY TOTEUTTI kyselyn edustajiston syksyllä hyväksymän aloitteen takia.

Aloitetta puolustaneiden mukaan kyse ei ollut lehden lakkauttamisyrityksestä – haluttiin ”kartoittaa tulevaisuudenkuvia”.

Tosin tulkinta vaihteli. Kun syksyn edustajistovaalikoneessa kysyttiin, tuleeko JYY:n jatkaa Jylkkärin kustantamista itsenäisenä journalistisena julkaisuna, joidenkin ehdolla olleiden mukaan vastaus riippuisi kyselyn tuloksesta. Osa taas vastasi ei, Jylkkärin pitäisi ilmestyä vain verkossa. Heille tiedoksi: vaikka printti ja verkko ovat eri julkaisualustoja, ne ovat samaa ”tuotetta” – journalistisesti riippumatonta Jylkkäriä.

Kyselyyn vastattiin 539 kertaa eli suurin piirtein saman verran kuin JYY:n vuosittaisiin jäsenkyselyihin. Vajaa kaksi viikkoa auki ollut kysely oli anonyymi ja useasti vastaaminen oli mahdollista.
JYY:n mukaan tavoite oli myös kerätä ylioppilaskunnan jäseniltä ideoita lehden kehittämiseksi. Niitä tuli riemastuttavan paljon:

Osa toivoi enemmän ylioppilaskuntaan liittyviä juttuja, osa vähemmän. Osa lukisi mielellään poliittisista aiheista juttuja, osan mielestä poliittista sisältöä pitäisi olla vähemmän. Joidenkin mielestä Jylkkärissä ei saa olla muuta kuin opiskelijaelämään liittyvää sisältöä (määrittele opiskelijaelämä!), toisten mielestä saa ja pitää olla myös muuta. Palautteissa toivottiin myös juttuja Seminaarinmäen kampuksen ulkopuolelta.

Jylkkäriin toivottiin neutraalimpaa sisältöä, humoristisempaa otetta, hyvää mieltä tuovia juttuja ja kriittisempää otetta. Paperilehteä luetaan, koska sen saa helposti kampukselta, mutta sitä ei lueta, koska se ei ole osunut kampuksella silmään. Printti lisää saavutettavuutta ja se pitäisi lopettaa.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Näillä eväillä seuraajani, uusi päätoimittaja Henri Häkkinen pääsee kehittämään Jylkkäriä entistä ehommaksi. Uuden toimituksen esittelyn löydät sivulta näköislehdestä. Palautetta ja juttuideoita saa lähettää myös jatkossa.

TÄMÄ ON viimeinen päätoimittamani Jyväskylän ylioppilaslehti. Kiitos reilusta kahdesta ja puolesta vuodesta lukijoille, avustajille ja kanssani työskennelleille toimitusharjoittelijoille.

Kirjoittaja on Jyväskylän ylioppilaslehden emeriitta päätoimittaja.