Ahneus ajaa Panamaan

Janosch – Panama-kirja (WSOY)

Panama-kirjan kertomukset ovat yli kolmekymmentä vuotta vanhoja, mutta tänä päivänä ne tuntuvat ajankohtaisemmilta kuin koskaan.

Saksalaisen Janoschin lastenkertomukset kertovat pikku tiikeristä ja pikku karhusta, jotka elävät onnellisina hyvinvointiyhteiskunnassa. Kaksikon onneen tulee kuitenkin särö, kun eläimet alkavat haaveilla jostakin vielä paremmasta: Panamasta. Puhuttelevin on kokoelman toinen tarina Aarretta etsimässä, jossa tiikeri ja karhu alkavat tavoitella rikkautta saavuttaakseen maailman suurimman onnen. Erityisen liikuttava on kohtaus, jossa parhaat ystävykset kääntyvät toisiaan vastaan riidellessään kuninkaan pääomaverotuksen jakautumisesta.

Lopulta eläimet kuitenkin oppivat, ettei pelkkä raha tuo onnea, ja että avoimesti jaettu ilo on iloa aidoimmillaan. Se on ajatus, joka jokaisen tikrun ja Nallen olisi hyvä muistaa.