Ei hakutuloksia.

Teksti  Arimo Kerkelä

Arvio: Adolf Hitler – Taisteluni

Rotuoppi esittäytyy

Adolf Hitler: Taisteluni (WSOY)

Taisteluni on kattava kuvaus Adolf Hitlerin poliittisen filosofian synnystä ja sen keskeisisistä ajatuksista. Vanha viiksiniekka osoittautuu taitavaksi kynäniekaksi, sillä teksti ja sen värikkäät ilmaisut tempaisevat usein mukaansa. Sujuvasta kielestä on kiittäminen myös suomentaja Lauri Hirvensaloa, jonka käännös on kestänyt aikaa 1940-luvun alusta aina näihin päiviin saakka.

Kaksiosainen teos on parhaimmillaan heti alkupuolella, kun kirjoittaja kertoo nuoruusvuosistaan. Erityisen voimakasta luettavaa on osio, jossa tämä kuvaa muutostaan suvaitsevaisesta ja juutalaisten syrjintää paheksuvasta maailmankansalaisesta avoimeksi juutalaisvihaajaksi ja demokratian vastustajaksi. Sen sijaan samoja teesejä loputtomiin toistavat poliittiset julistukset käyvät nopeasti raskaiksi yli 800-sivuista tiiliskiveä kahlatessa.

Jos natsi-ideologia millään tasolla kiinnostaa, tarjoaa Taisteluni sen perehtymiseen erinomaiset eväät. Kirja tuo selvästi ja peittelemättä esiin kirjoittajan ajattelun kulmakivet, joilla oli valtavia vaikutuksia 1930-luvun ja toisen maailmansodan tapahtumiin.

  1. Mika Piiroinen

    Onko tullut suomenkielinen nyt ostettavaksi jonnekin, mistä saa? mp

    Ilmoita asiattomasta kommentista

  2. Arimo Kerkelä

    Tämä oli vanha painos yliopiston kirjaston varastosta! Arvio liittyy Jylkkärin 3/2016 sananvapaus-teemaan, jonka puitteissa arvioimme myös mm. Hannu Salaman Juhannustanssit.

    Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.