Hanna Huumonen on pitkän linjan opiskelija-aktiivi, joka on aina halunnut vaikuttaa. Tänä vuonna Huumonen on ollut Sosialidemokraattisten opiskelijoiden SONKin puheenjohtajana järjestämässä boikottia MV-lehteä vastaan.

”Ajattelin aina nuorempana, että musta tulee taiteilija tai kirjoittaja. Aina on ollut kyse siitä, että haluan tehdä jotakin muuttaakseni maailmaa. Sitten pikkuhiljaa huomasin, että okei, musta ei ehkä tulekaan tanssitaiteilijaa. Niin löysin politiikan ja tajusin, että tätä kautta voisi vaikuttaa.

Mulla on tavoitteena vaan se, että pystyn jotenkin korjaamaan epäkohtia tai tuomaan niitä keskusteluun. Jos se tapahtuu politiikan kautta, niin fine, mutta se ei oo ikinä sellainen juttu, että ’musta tulee hei ministeri’. Ne asiat ovat paljon tärkeämpiä kuin se, mitä mä oon. Oon ehkä siinä mielessä enemmän aktivisti kuin poliitikko.

 

Loppaisena MV-lehti uutisoi demariopiskelijoiden edellisestä puheenjohtajasta Anette Karlssonista otsikolla ”Anette Karlsson puolustaa laittoman maahantulijan oikeutta raiskaamiseen”.  Siellä kääntyi yksi mielipidekirjoitus täysin päälaelleen.

Tunnen Aneten ja tiesin miten se alkoi vaikuttaa häneen, kun alkoi tulla uhkailuviestejä, siis todella sekopäisiä viestejä. Osa oli ihan oikeilta ihmisiltä, osa feikkiprofiileilta. Siitä uskomattomasta turvattomuuden tunteesta näin, mitä tämmöinen lehti oikeasti tekee ihmisille. Vedin ihan törkeät hiilet liittohallituksen kanssa SONKissa, että nyt tehdään jotain asialle. Kokosimme listan MV-lehden mainostajista, laitoimme niille kaikille kirjeet ja teimme kannanoton boikotista.

MV-lehti otti heti seuraavana päivänä tästä meidän kampanja-aloituksesta mut sinne targetiksi ja jakoi mun yhteystietoja, että ruvetkaa nyt äkkiä joihinkin toimenpiteisiin. Olin just menossa ohjaamaan jumppatuntia Helsingissä ja huomasin, että mun puhelimeen rupesi tulemaan ihan helvetisti puheluita ja sellaisia vähän jänskiä tekstareita. Tajusin siinä kohtaa, että jotakin on meneillään.

SONKin boikotti ei ole mikään maahanmuuttopoliittinen kannanotto, vaan tavoite on nimenomaan valemedioiden ja vihapuheen kitkeminen. Mun puolesta MV-lehden omistaja voi perustaa niin monta rasistista blogia kuin haluaa. Kyse ei ole kenenkään sananvapauden rajoittamisesta vaan siitä, että valemedia ei saa esiintyä oikeana mediana, koska se johtaa ihmisiä harhaan.

 

Muakin on tämän kampanjan aikana lähestynyt moni sellainen ihminen, joka on joskus joutunut MV-lehden käsiin. Ne ovat sitten kadonneet julkisuudesta ja lakanneet kirjoittamasta tai eivät enää halua olla esillä. Yllättäen näistä suurin osa on ollut naisia. Mun mielestä on tosi pelottava viesti, että tuommoinen porukka voi tuollaisen lehden agitoimana hiljentää ihmisiä niin, etteivät ne enää uskalla avata suutaan.

En yhtään ihmettele, että MV-lehteä on kohdeltu vähän silkkihansikkain, koska ei haluta siihen paskamyrskyn silmään. Välillä vituttaa kuunnella vastaajaa, kun odottaa viestiä äidiltään, ja sitten siellä joku runkkaakin sun korvaan. En välttämättä halua elää koko loppuelämääni näin.

Mun mielestä on tärkeää tuoda tuollainen vihaviestittely ja vihapuhe näkyväksi uhriutumatta. Tietenkin on tosi tärkeää puhua ahdistelusta ja tällaisesta, mutta jos tässä vaiheessa rupeaa uhriutumaan, niin se vie itse asialta sitä kärkeä.

Vihapuheeseen ei pidä vastata toisella vihapuheella. Kyllä rakkaus voittaa vihan. Vaikka se on välillä tosi raskasta, niin haluan uskoa, että se on oikea tapa mennä eteenpäin. Pitää nähdä se jakamaton ihmisarvo myös jokaisessa tyypissä, joka lähettää mulle niitä ’aion tulla hautajaisiisi’ -viestejä.”

 

HANNA HUUMONEN

  • Syntynyt Tampereella vuonna 1988.
  • Aloittanut filosofian opinnot Jyväskylän yliopistossa vuonna 2009.
  • Toiminut aiemmin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtajana sekä Opiskelijoiden liikuntaliiton puheenjohtajana. Aloitti viime vuonna Sosialidemokraattisten opiskelijoiden SONKin puheenjohtajana.
  • SONK aloitti tammikuussa MV-lehteen kohdistuvan boikottikampanjan. Kampanjaan mukaan liittyneellä Facebook-sivulla ”Loppu MV-lehdelle” on yli 13 000 tykkääjää.