Vapaan kapitalismin karmeat seuraukset

Naomi Klein: Tämä muuttaa kaiken – kapitalismi vs ilmasto (Into)

Naomi Kleinin viimeisin suomeksi käännetty teos jatkaa toimittaja-kirjailijan kamppailua vapaiden markkinoiden ihannointia vastaan. Tiiliskiven paksuisessa kirjassaan Klein osoittaa lukuisten esimerkkien avulla, kuinka laissez-faire-talouspolitiikka ja sen leviämistä avokätisesti rahoittavat energiayhtiöt johdattavat koko maailmaa kohti hallitsematonta ilmastonmuutosta. Lisäksi hän peräänkuuluttaa kokonaan uudenlaista ajattelutapaa sekä ilmastosta että talouspolitiikastammekin.

Pituudestaan huolimatta (ja ehkä juuri siitä syystä) tämä on kirja, joka jokaisen meistä tulisi lukea. Kirjoitustyyli on selkeää, eikä suuria yllätyksiä ole sen suhteen luvassa. Teoksen keskeisen sanoman voi tiivistää Kleinin omin sanoin seuraavasti:

”Ilmastonmuutos asettaa vastakkain planeettamme vakauden ja talousmallimme selviytymisen.”