Ovatko Ilosaari ja Provinssi liian mainstreamia? Eikö Flow enää nostata mieltä uusiin sfääreihin? Jylkkäri kokosi kartalle ympäri Suomea järjestettäviä vaihtoehtoisia festivaaleja, joita ainakin
erikoisuuden tavoittelijoiden kannattaa harkita.

Helsinki, Kumpulan kyläjuhlat 24.5.

Vuodesta 1991 järjestetyt Kumpulan kyläjuhlat kokoavat yhteen niin kumpulalaiset kuin kauempaakin tulevat – siitä pitää huolen monipuolinen ohjelma. Yhden päivän tapahtuman kattaukseen kuuluu niin musiikkia, tekemistä lapsille, teatteria, kirjallisuutta, grafittitaidetta kuin erilaisia näyttelyitä – ja kesäistä yhdessäoloa. Juhlalavalla esiintyy esimerkiksi Pariisin kevät. Kyläjuhlat järjestetään lähes kokonaan vapaaehtoisvoimin. Kumpulan kyläjuhlat muistuttavat olemassaolollaan niistä kaikista tuhansista tapahtumista, joita järjestetään ympäri Suomen kesän aikana. Kuin takaisin lapsuuteen palaisi.

Hiljaisuus-festivaali 4.-7.6.

Kaukosen kylässä Kittilässä järjestettävä Hiljaisuus-festivaali tuo eloa uniseen pikkukylään. Kolmipäiväisen festarin ohjelmassa on esimerkiksi nykysirkusta, musiikkia M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen tahtiin sekä erilaisia työpajoja. Yksi työpajoista keskittyy klein-tekniikkaan, jossa etsitään kehon syviä tukilihaksia ja opetellaan kouluttamaan omaa kehoa. Järjestäjien mukaan Hiljaisuus-festivaalin kohderyhmään kuuluvat iästä ja paikkakunnasta riippumatta kaikki ihmiset, jotka arvostavat rauhaa, luontoa ja avantgardistista esittävää taidetta. Jos olet sellainen ihminen, ei muuta kuin nokka kohti Kittilää.

Vaasa, Pienet Festarit Preerialla 6.7-7.6.

Pohjanmaan arvostetuin rap- ja konemusiikifestivaali järjestetään kesäkuun alussa Vaasan Hietasaaressa. Festareilla esiintyy esimerkiksi Amerikan vahvistus Spice 1, ulkomaillakin mainetta niittänyt Rico Tubbs sekä Jyväskylästä Pohjanmaalle esiintymään matkaava nuori räp-artisti Rehtivee. Ennakkoliput PFP-festareille kahdelle päivälle 50 euroa, yhdelle puolet siitä.

Kotka, Lawatanssit 27.-29.6.

Kotkan Mussalossa järjestettävät Lawatanssit pidetään nyt kuudetta kertaa. Itseään omaleimaisen alakulttuurin ja -taiteen festivaaliksi kutsuvassa tapahtumassa soi kotimainen musiikki, folk, proge ja tekno. Esiintyjien joukossa on esimerkiksi Atomirotta, Heads & Bodies sekä Shanti Baba. Lawatansseilla tanssijalka todennäköisesti alkaa vipattaa, ja siksi järjestäjät ovat luvanneet ”dekottaa tanssialueen viimeisen päälle”. Sisustuselementtejä siis katsomaan, lippujen hinnat 70-75 euroa ennakkoon kaikille päiville ja 40 euroa yhdelle.

Turku, H2Ö-festivaali 18.-19.7.

Ilmiö-festivaalin järjestäjät pykäävät tänä vuonna Turkuun H2Ö-festivaalin, jossa pääsee monipuolisen ja alakulttuurisen musiikin lisäksi nauttimaan performansseista, installaatioista, työpajoista ja katutaiteesta. Telakka-alueen lavoille nousevat muun muassa Tundramatiks, Jyrockissa ihastuttanut Cola & Jimmu sekä amerikkalainen muusikko Josephine Foster. Kahden päivän lippu maksaa 60 euroa.

Mäntyharju, MetsäFestival 24.7-27.7.

Etelä-Savon Mäntyharjussa järjestettävä MetsäFestival on Suomen suurin vaihtoehtomusiikin ja -taiteen festivaali. Alakulttuuristen musiikkigenrejen lisäksi Tiilikkalan kylän metsäisissä maisemissa on luvassa myös visuaalisia taiteita sekä performanssitaiteita kolmella eri lavalla. Tapahtumaan on kiinnitetty monta kymmentä esiintyjää ympäri maailmaa, joten alakulttuurin kuluttajille löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Tapahtuman lippujen hinta nousee kympillä lähes kuukausittain. Vuoden alussa hinta oli neljälle päivälle 68 euroa, nyt 1.5. asti 88 euroa. Sen jälkeen lipusta saakin jo pulittaa 98 euroa. Kipikapi ostoksille!