Studiojamit ja pitkät soolot

Saimaa: Matka mielen ytimeen (Warner)

Pepe & Saimaa -levystä tuttu Saimaa on julkaissut uuden levyn. Jos bändiä luotsaava Matti Mikkola oli hinkannut edellisen levyn kappaleita vuosikausia, niin tällä kertaa levy pohjautuu kolmen päivän studiojameihin.

Matka mielen ytimeen on cover-levy, ja lainakappaleita on aivan sieltä perinteisimmästäkin päästä. Vaikka ajatuksena 15 minuuttia pitkä versio Levottomasta tuhkimosta saattaa karkottaa avarakatseisimmankin musiikkidiggarin, on levy ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Lentävä Kalakukko taipuu afrobeatiksi ja Myrskyluodon Maijan huilusoolo saa hymyilemään. Donald Pearsonin säveltämä Cristo Retendor toimii upeasti, samoin kuin levyn päättävä
Matuska.

Tutumpaakin tutuista kappaleista huolimatta, tai ehkä juuri siksi, levystä jää päällimäisenä mieleen Mikkolan uskallus luoda musiikkia vain ja ainoastaan omista lähtökohdista.