Oletko koskaan käynyt ostoksilla Jyväskylän torilla? En minäkään.

Lueskelin tässä päivänä eräänä Keskisuomalaista ja pohdin, että yksi syy torin alennustilaan voivat olla myyntiajat. Nehän ovat Jyväskylässä, kuten muuallakin Suomessa, olleet peräisin ajalta, jolloin shoppaamaan juostiin aamulypsyn ja lounaan välissä. Jyväskylässä torimyynti loppui sääntöjen mukaan arkisin kolmelta ja lauantaisin jo kahdelta iltapäivällä.

Vuoden alusta toriaikaa jatketaan arkisin kuuteen asti. Hienoa, tosin kuulemma “jos myyntiaikojen jatkaminen aiheuttaa ongelmia lähialueen asukkaiden kanssa tai alueen puhtaanapito ei onnistu, tehdään torijärjestykseen tarvittaessa muutos”.

Häh? “Tää uusi asuntoni tässä torin laidalla on tosi kiva, mutta tuo torikauppa vähän häiritsee.” “Joo ja on tää torisiivoojankin työ tosi paskaa, kun nuo kauppiaat ovat aina tiellä.”

Lauantaisin myynti saa edelleenkin jatkua vain kolmeen iltapäivällä, sunnuntai ei toki ole toripäivä jatkossakaan.

Viime kesän alussa torilta häädettiin sympaattinen kahvila-auto, koska kesäaikaan ajoneuvosta myynti on ollut kiellettyä. Ensi kesänä tämmöisenkin kamaluuden pitäisi olla sallittua. Kahveekärryn omistaja ei Keskisuomalaisen mukaan ole vieläkään varma, nähdäänkö häntä torilla.

Autonsa kun kyllä on sinne tervetullut, mutta istumapaikkoja asiakkaille ei uusienkaan sääntöjen mukaan mahdu kivilakeudelle laittamaan.

Jos suoraan sanon, voisi koko Jyväskylän torin mielestäni rakentaa umpeen. Se on ankea aukio syrjässä kulkureiteiltä. Torikauppa sopisi paremmin asema-aukiolle, josta ikävystyttävän parkkialueen sijasta muodostuisi luonteva kulkureitti vanhalle asemalle ja sataman suuntaan.

Torin keskellä olevan taideteoksen, lienee nimeltään Jäykistynyt kikkeli ja tyhjät kivekset, voisi kyllä jättää niille sijoilleen.

Kimmo Kitinä

@KKitina

Miten niin ei saisi valittaa? Tässä blogissa päästellään ylimääräisiä urputushöyryjä asioista, jotka ovat liian pieniä vaiettaviksi. Onko sinulla valittamista? Ota yhteyttä ja kerro, mitä tässä blogissa pitäisi käsitellä. Valita Facebookissa tai annyymisti osoitteeseen valitusventtiili@jylkkari.fi.