V. Vallaton on huomannut ennakkoäänestyksen alkaneen kampuksella. Vaikka kaikki tietenkin äänestävät lähinnä pärstäkertoimen perusteella, on tässä kuitenkin Vallattoman analyysi ryhmien mainosviestinnän onnistumisesta!

Demariopiskelijat
Demarien vaalijulisteessa… siinä oli… tuotapa… hetkinen…. semmonen…. No voihan Lipponen sentään, V. Vallaton ei vain pysty muistamaan, että miltä se demareiden juliste näytti. Se kenties kertoo julisteesta kaiken oleellisen.

Grönioni
Grönionin vaalijulisteen omenapuussa roikkuu 26 omenaa, joista äänestäjä saa valita haukattavimman. Vai ovatko omenat kenties design-hippien tribuutti hiljattain edesmenneelle Steve Jobsille? Juliste on perinteikkään vihreä, mutta aika yllätyksetön. Miinusta tulee pienistä kuvista ja plussaa siitä hassusta merkistä, jonka avulla älypuhelimella pääsee surffaamaan suoraan Grönionin salaisuuksiin!

Jyviva
Pahvi, jonka kulmia värjäävät punainen ja vihreä. Ehdokaskuvien taustavärit vaihtelevat hauskasti, mutta siltikin ensimmäisenä tulee mieleen laittaa koko juliste kierrätykseen. Plussaa englanninkielisistä ytimekkäistä vaaliteemasanoista, joiden fontti on kuitenkin isompi kuin suomenkielisten teemojen. Onko Jyviva siis ennen kaikkea vaihto-opiskelijoiden asialla?

Keskustaopiskelijat
Onko tämä ornamentti Senssi-ravintolan tapetista vai versooko siinä kasvi? Kepun julisteen visuaalinen viesti on niukka. Kyse voisi olla vaikka Jämsän kirkollisvaaleista.

Kokoomusopiskelijat
Julisteessa on haettu RKP:n värimaailmaa, mutta leppäkerttu on ilmeisesti korvattu Ruokolahden leijonalla. Ovatko kokkareiden rivit hajalla, kun yhteistä vaalislogania ei ole löytynyt? Naisehdokkailla on kuitenkin yritystä! “Muodollisesti pätevä” ja “Jämäkästi ympäripyöreä”! Nämä neidit ovat selvästi läpikäyneet melkoisen freudilaisen itsetutkiskelun prosessin ennen kampanjointiin ryntäämistä. Sympatiapisteet menevät kuitenkin kokeneelle konkarille, Tuomo “Edes säälistä” Siiviselle.

Kristilliset opiskelijat
Mitä saadaan, kun isoäiti laittaa mummotapettiselle seinälleen 11 kuvaa lastenlapsistaan? No tietenkin Kristillisten opiskelijoiden vaalijuliste! Mummo itse ei taida tosin ehdokasnumeroita edes nähdä, koska ne ovat liian pienellä huononäköiselle. Kestävien arvojen puolesta – jo tuhansien vuosien ajan?

Luonnontieteilijät
Julisteen tekijä on ehkä hakenut persoonallista otetta mm. jättämällä tyhjänä ammottavan aukon keskelle – tai sitten hänellä vain on taittosäännöt hakusessa. Jos herkkä katsoja juuttuu pitkäksi aikaa katsomaan tätä kotikutoista sillisalaattia, saattaa migreeni puhjeta. Ja hei, ehkä äänestävät ymmärtäisivät teidän olevan luonnontieteilijöitä ilman jättimäistä Ylistönrinteen kuvaakin.

Poikkarit
Julisteen yläreunassa toitotetaan heti kaikille selväksi, että TÄMÄ RYHMÄ ON SITTEN PUOLUEPOLIITTISESTI SITOUTUMATON ja YHTEISTYÖTÄ YLI TIEDEKUNTARAJOJEN. Muuthan ei vissiin sellaisia voi olla tai sellaista harrastaa? Poikkarit on akkapuolue kuvien puolesta: 12 naista ja 2 miestä.

PresSure
Vaalisglon lupaa tissejä ja räjähdyksiä. Kumpaakaan ei näe julisteessa, edes niitä tissejä. Kuusi tiiliseinää vasten kuvattua kuvaa täyttävät pienen julisteen. Tästä jäävät kaikki ehdokkaat mieleeen, koska lukumäärä ei päätä huimaa.

Pörssi & Dumppi
Hihii, paluu ala-asteelle, päästään leikkimään liitutaululla. Liekö pärstän ja liitytaulun yhdistelmä kopioitu NYT-liitteestä vai mistä, mutta juliste näyttää kuitenkin ammattimaisesti tehdyltä. Teeseissään P&D lupaa, että ylioppilaskunta voi kehittyä ja kehittää. Mitä? Mihin suuntaan? Juliste onnistuu myös herättämään uteliaisuuden: Kuka tai ketkä ovat toimineet sijaisvartaloina puuttuville ehdokkaille?

Yhdistyneet kieltenlukijat
Kieltenopiskelijoiden ystävänpäiväbileiden mainokset ovat aika aikaisin jaossa. Vai eiku? Ehkä kyseessä onkin julkinen deitti-ilmoitus. Ainakin kampanjaa käydään sydänverellä.

Lopputulema: V. Vallaton jää odottamaan Suomi-Madagaskar-seuran näyttävää paluuta edarivaalikentille. Sitten tulisi vastaan edes yksi mieleenpainuva vaalijuliste! V. Vallaton vaipuukin nostalgisoimaan vanhoja hyviä aikoja..