Robin: Rullalauta ABC / Puhtaat purjeet (Polarvox 1979)

Vuonna 2525 -hitillä 1960-luvun lopussa kuuluisuuteen noussut suomalaislaulaja Robin eli Esa Simonen kuului niihin 60-luvun poppareihin, jotka opiskelivat porvarillisen ammatin laulu-uran ohessa. Liikunnanopettajaksi valmistunut Robin alkoi 1970-luvulla yhdistää musiikkia ja päivätyötään, joten hänen tuon ajan tuotannostaan löytyy perusiskelmän ohella liikunta-aiheisia levyjä. Robin lanseerasi aerobicin suomalaisversion Jytäjumppa-nimellä ja julkaisi myös kiitettävän määrän jumppakasetteja, joiden taso on varsin vaihteleva. Liikunta-aiheiseen tuotantoon kuuluu myös skeittausta ylistävä single Rullalauta ABC.

Ensimmäinen suomalainen skeittausaiheinen levy lienee Bamalama-yhtyeen vuonna 1978 julkaistu single Laudat rullaa näin, joka kertoo kuvitteellisesta skeittijengistä Helsingin Kaivopuistossa. Perässä tulivat Easy-yhtyeen Kiihtyy vauhti lautojen sekä Rullalauta ABC, jonka teksti ei skeittauksen hehkutuksessaan pääse kovin syvälle. Kappaleen minäkertoja laulaa elävänsä laseraikaa ja siksi harrastavansa modernimpia liikuntamuotoja kuin vanhemmat tai sisarukset. Kappaleen kertosäkeen hokema ?Kaikki huutaa hojo hojo, toki rullalauta!? ei muodostunut ainakaan vuosikymmeniä kestäväksi suosikiksi.

Autenttisuus on populaarimusiikin keskeisiä käsitteitä, ja varhaisnuorten musiikissa se ilmenee artistin uskottavuutena suhteessa esittämäänsä materiaaliin. Jos teineille suunnatussa musiikissa lauletaan teinien maailmasta, esittäjänkin täytyy olla nuori, jotta yleisö tuntee laulujen kertovan esittäjänsä oikeasta elämästä. Robin oli Rullalauta ABC:n tekemisen aikaan 34-vuotias, ja vaikka hänellä on levynkannessa koulureppu, nalle ja rullalauta, se ei tuo paljoakaan lisää uskottavuutta teinien silmissä. Aikuinen mieskin voi toki laulaa skeittauksesta, mutta minä-muodon käyttäminen tekstissä ei silloin ole välttämättä järkevää.

Turkulaisen teinisuosikin, 13-vuotiaan Robinin Frontside Ollie ei siis ole ensimmäinen suomalainen Robin-nimisen laulajan skeittausaiheinen kappale. Ei ole vaikea arvata, miksi 2010-luvun Robin puhutteli varhaisnuoria enemmän kuin 1970-luvun Robin.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Dq2Bo6FeekQ[/youtube]

PS. Kiitokset Keskisuomalaiselle biisin kaivamisesta.