”Hauskanpidon lisäksi urheilu on välillä myös tuskaa, kun uidaan pitkiä matkoja. Pienestä asti tehdään yli kahden tunnin harjoituksia altaassa. En ole aina tehnyt mitä on vaadittu, mutta olen tehnyt omaan tyylin, ja se on ollut minun pelastukseni. Sen takia olen pysynyt uinnin parissa, varmasti olisin lopettanut, jos en olisi saanut olla erilainen.”

Suomen uinnin tämän hetken ykkösnimi on 24-vuotias jyväskyläläinen Mimosa Jallow. Uinnin hän aloitti hyvin pienenä ja voitti ensimmäisen arvokisamitalinsa viime kesän päätteeksi Glasgow’n Super EM-kisoissa 50 metrin selkäuinnissa ajalla 27,70. Alkuerissä hän paineli vielä kovempaa lyöden käden altaan päätyyn Suomen ennätysajassa 27,42.

Uiminen kulkee Jallowilla suvussa. Hänen äitinsä ui kilpaa nuorena, ja sitä kautta Jallow sisaruksineen menivät uimakouluun jo pienenä. Pian uimakoulusta siirryttiin kilpauintiin, ja siitä tuli oma juttu.

”Vesi on oma maailmansa, jossa muu ympäristö häviää. Se on oman itsensä kanssa tekemistä, mutta vaikka olenkin siellä omassa maailmassani, niin minua helpottaa, että siellä on treeniporukka ympärillä, jotka tekee sitä minun kanssani.”

Hän on toisen jyväskyläläisen huippu-uimarin Ari-Pekka Liukkosen tapaan oman tiensä kulkija ja esikuva lukuisille nuorille ja vähän vanhemmillekin. Jallowille tärkein esikuva oli Jere Hård, jonka kanssa hänellä oli sama valmentaja. Jeren äiti myös työskenteli hallin kahviossa, joten uimareiden vanhemmatkin tunsivat toisensa.

”Jere oli lähellä ja hän oli isoin esikuvani, mutta itselleni uinnissa oli enemmän kyse hauskanpidosta ja kavereista. Säännöistä ei aina koulussa tai treeneissä välitetty, kunhan oli hauskaa.”

Jallow on saanut hyviä treeniviikkoja alkuvuodesta alle ja pääsi jouluna Kiinan lyhyen radan maailmanmestaruuskisojen jälkeen myös vähän lomailemaan. Kiinan Hangzhousta päällimmäisinä tuomisina olivat Suomen ennätykset 50 metrin perhosuinnissa sekä sekajoukkueen vapaauintiviestissä.

Mimosa Jallow’n uinti-uran selkeä tavoite on Tokion kesäolympialaisissa 2020. Rion kisat vuonna 2016 tulivat Jallowille liian nopeasti. Hän aloitti vasta vuotta aikaisemmin kamppailemaan hyvistä sijoista, ja sen takia oli vaikea lähteä lähteä ensimmäistä kertaa olympialaisiin.

”Luulen, että Tokio voi olla jopa se paras paikka, jossa pystyy tekemään tulosta. Nyt olen valmiimpi ja koko ajan kehittynyt. Eihän sitä tiedä, vaikka taso nousee Tokion jälkeenkin, mutta ne kisat ovat minulle selkeä tavoite.”

Mimosa Jallow

  • Syntynyt Jyväskylässä 17. kesäkuuta 1994.
  • Valmistui ylioppilaaksi Voionmaan lukion urheilulinjalta.
  • Voittanut kaksi pronssimitalia pitkän radan Euroopan-mestaruuskilpailuista.
  • Jallow’n nimissä on 50 metrin selkäuinnin pitkän radan Pohjoismaiden ennätys 27,42 sekä lukuisia Suomen ennätyksiä eri matkoilla.
  • Edustaa 2015 perustettua Kampuksen Plaania Marko Malvelan valmennuksessa.