JYYn edustajistovaaleihin lähdetään uudella rintamalinjalla. Vasemmisto-oikeisto-jaon
sijaan kampanjoinnin kovin taistelu käydään poliittisten järjestöjen ja ainejärjestöjen välillä.

Kuva: Tommi Puska
Kuva: Tommi Puska

Ikiaikaiset opiskelijapolitiikka-aktiivit Juha Lintula, Ville Qvist ja Soile Koriseva ovat hääränneet taustalla kuukausitolkulla, kun poliittisesti sitoutumattomien ryhmien vaalirengasta on kasattu. Nyt rinki on kasassa ja ainejärjestöjen pohjalta rakennettujen ryhmien vaalirengas lähtee haastamaan poliittisia ryhmiä.
Ainejärjestöt kampanjoivat sillä, että toisin kuin poliittiset ryhmät, he keskittyvät vain Jyväskylän yliopiston asioihin, eivätkä haahuile tontiltaan ulos tekemään valtakunnanpolitiikkaa tai tarttumaan globaaleihin kysymyksiin. Toisaalta tämä virsi on tuttu oikeistolaisten poliittistenkin ryhmien veisuusta jo vuosien ajalta, vaikka sitä ei iso osa vaalirenkaan ehdokkaistakaan tunnu tietävän tai tunnustavan.
Poliittiset ryhmät puolestaan peräänkuuluttavat äänestäjien kuluttajansuojaa. Heidän mukaansa poliittisesti sitoutunutta (tai siis tietenkin sitoutumatonta, mikäli kyse on yleisavustusten vastaanottamisesta, mutta siis no, poliittista) ryhmää äänestämällä äänestäjä tietää, millaista yhteiskunnallista arvomaailma ääni menee tukemaan. Nykyisellä vaalitavalla äänet menevät ryhmille, eivät yksilöille.

Jylkkärin ryhmäkuvaan kokoontuneilta ehdokkailta ei saanut vastausta kysymykseen, mitkä ovat vaikkapa vasemmistolaisten ja kokoomuslaisten linjaerot Jyväskylän yliopiston tai ylioppilaskunnan paikallisissa kysymyksissä.
Yksimielisiä oltiin siitä, että opintojen ohjausta ja joustavaa opiskelua pitäisi kehittää. Mielipide-erot taas keskittyivät opintotuen kehittämiseen ja kehitysyhteistyöhön, jonka ei ainakaan pitäisi olla edustajistovaalien äänestäjän keskeisin kriteeri.
Edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin. Yksi tai kaksi arvausta tuli vastauksena kysymykseen, mikä on JYYn taseen loppusumma, siis millaisesta omaisuudesta edariehdokkaat olisivat tulossa päättämään.
Kerrottakoon, että summa näkyy olevan vajaat 43 miljoonaa euroa. Sitä vasten maratonkokoukset Ilokiven saunan seinää, jalkapallomaalien leveyttä tai saunapaljun hankkimista koskien tuntuvat surkuhupaisilta.
JYYllä on vajaa kolmesataatuhatta euroa ja JYY-konsernilla parisen miljoonaa euroa arvopapereina ja pankkitalletuksina.

Toivoa sopii myös, että edustajistovaaliehdokkaat ymmärtävät, millaisia vaikutuksia broileritarhalla saattaa olla valmistumista ajatellen. Näissäkin vaaleissa on kuusi ehdokasta, jotka olivat ehdolla ainakin jo vuonna 2005. Mikä hauskinta, monet heistä ovat vielä melko näkyvästi ja aktiivisesti mukana opiskelijapolitikoinnissa.
Jyvivan ehdokas Jarno Miettinen, 31, oli edellisen edustajiston puheenjohtaja. Miettisellä on menossa seitsemäs opiskeluvuosi. Nyt Järjestöjen äänen taustajoukoissa hääräilevä P&D:n Ville Qvist, 28, on kahdeksannen vuoden opiskelija.
Yhdeksättä opiskeluvuottaan aloittavat 27-vuotiaat Jarno Parttimaa (kok) ja Hannu Vehniäinen (pd). Voiton vie kuitenkin joulukuussa kolmekymmentä täyttävä Antti Yli-Tainio, joka on 11. vuoden opiskelija – niin ja väistyvän edustajiston puheenjohtaja.


Jarno Liski


paatoimittaja@jyy.fi