Vaalit on käyty ja päällimmäisenä mieleen niistä jäi kohonnut äänestysprosentti: 28.96 on melkein kolmanneksen enemmän kuin viime vaaleissa! Sähköisellä äänestyksellä on siis selvästi äänestysprosenttia nostava vaikutus, mikä ei kyllä yllättänyt yhtään ketään. Silti sitä vastustettiin JYYssä melkein 15 vuoden ajan, ennen kuin se saatiin vihdoin käyttöön. Vallattomalta irtoaakin ”mitä minä sanoin” -ilme monille entisaikojen JYY-vaikuttajalle ja onnittelut niille, jotka sähköisen äänestyksen viimein saivat käyttöön.

Tulosta itsessään kommentointiin vaalivalvojaisissa tuoreeltaan mm. sanoilla ”antikliimaksi” ja ”mikään ei muuttunut”. Ja nämä sanat kuvaavat tulosta varsin hyvin, sillä Järjestöjen ääni piti kuin pitikin enemmistönsä myös uudessa edustajistossa ja muutenkin paikkajakoon tuli vain pieniä muutoksia. Otsikot pitääkin kaivaa esimerkiksi Demareiden paluusta edustajistoon, mutta tällä ei vielä päästä etusivuille. Numeroiden valossa siis varsin tylsät ja ennalta-arvattavat vaalit.

Lukujen takaa voidaan kuitenkin löytää parikin suurta yllätystä: Alvarin unionin käsittämättömän kova tulos, sekä Luonnontieteilijöiden torjuntavoitto.

Alvarin unionista tiedettiin jo etukäteen, että äänimäärä tulee taas olemaan suuri, mutta listan pituuteen nähden tulos on jälleen älyttömän kova. Luonnontieteilijöiltä taas odotettiin lähinnä mahalaskua, mutta Ylistönrinteellä päätettiin näyttää Vallattomalle, että he eivät ole luovuttaneet.

Vallaton onnittelee molempia ryhmiä, varsinkin siitä, että menestystä ei luotu yksittäisten valovoimaisten ehdokkaiden varaan, vaan molemmilta löytyi onnistujia laajalta rintamalta.

Poliittiset ryhmät jäivät näissäkin vaaleissa vähemmistöön, joskin äärimmäisen niukkaan sellaiseen. Suurin syy poliittisten listojen heikompaan menestykseen on se, että niillä on enemmän todella heikosti ääniä saavia ehdokkaita. Vain Vihreät pääsevät edes lähelle sitä keskimääräistä äänimäärää, minkä AUn tai Luotin ehdokkaat saavat, ja muut poliittiset ryhmät jäävät reilusti sen alle.

Vaikka siis olisikin omassa poliittisessa ryhmässään aktiivinen, niin sillä ei vielä saada ääniä JYYn edustajistovaaleissa. Tämän sai kokea esimerkiksi Sonja Karppinen, joka keräsi sekä kunnallisvaaleissa että Keskimaan osuuskuntavaaleissa yli 200 ääntä molemmissa, mutta JYYn edustajistovaaleissa jäätiin 20 ääneen. Määrä on perusehdokkaalle varsin mukiinmenevä suoritus, mutta tämän tason ääniharavalta odotetaan yleensä enemmän.

Äänikuninkaat ja kuningattaret tulivat myös aika odotetuista suunnista. Liikuntalaisilla on ollut tapana äänestää omiaan riippumatta listasta ja myös tällä kertaa äänikuningas tulee liikunnalta: Sami Kääriäinen keräsi varsin komean henkilökohtaisen äänipotin 71 äänellä ja kannatteli Oikeiden opiskelijoiden ryhmää melkein yksinään.

Kakkoseksi tässä kisassa kiri viime vaalien komeetta Bella Forsgrén, joka tässä välissä ehti saamaan kunnallisvaaleissa aivan järkyttävän kovan potin ääniä. Näissä vaaleissa tämä kohonnut suosio ei kuitenkin näkynyt millään tavalla, ja Forsgren jäikin kahden vuoden takaisesta ennätyksestään muutaman äänen verran. Onko kiinnostus jo siirtynyt isompiin ympyröihin?

Äänestysprosentin nousu ei siis näkynyt kovimpien ääniharavoiden tuloksessa käytännössä ollenkaan, vaan äänimäärät olivat samaa luokkaa kuin edellisissäkin vaaleissa. Minne siis nämä lisä-äänet ovat menneet?

Yksi selvästi enemmän ääniä saanut ehdokasryhmä on dinosaurukset. Moni takavuosien aktiivi sai huomattavasti paremmin ääniä kuin aikaisemmin, mistä paras esimerkki lienee 2012 hallituksen puheenjohtajana toimineen Kalle Jokisen äänimäärän kasvu edellisvaalien kolmesta tämän kertaiseen 13 ääneen. Jokinen ei ollut ainoa nousija, joten ilmeisesti moni entinen aktiivi käytti sähköisen äänestyksen tuoman mahdollisuuden ja etä-äänesti ehdolla olleita entisaikojen vaikuttajia.

Mitä siis jäi näistä vaaleista käteen? Äänestysprosentin nousun lisäksi ei oikeastaan mitään. JYY jatkaa samassa komennossa kuin aikaisemminkin ja edes nimipuolella ei tullut valtavia yllätyksiä. Kun vastakkainasettelun aikakin tuntuu olevan ohitse, niin tasaisen harmaa puurtaminen lienee seuraavan kahden vuoden teemana. Ja hyvä niin! Ehkä JYYssä saadaan silloin jotain aikaankin.