03 kansi_vesku loiri 420 webVesa-Matti Loiri on tehnyt vuosikymmeniä kestäneellä urallaan niin paljon kaikkea, että harva muistaa jokaista elokuvaa, levyä tai tv-sarjaa.
Yksi pala monitoimitaitelijan teoksista on kuitenkin jäänyt elämään puheissa ja huhuissa, vaikka alkuperäisteosta harva on koskaan edes nähnyt. Vuonna 1971 julkaistua albumia, 4+20, painettiin aikoinaan noin 4 000 kappaletta, joille on riittänyt huutokaupoissa ostajia jonoksi saakka. Nyt 40 vuoden jälkeen levy päätettiin julkaista uudelleen.
Vaikka Loirin tulkinta ja lauluääni eivät olisi koskaan koskettaneet, kannattaa mielenkiintoinen studiosek… kokeilu kuunnella läpi. Jazzia pursuava teos on raikas pirskahdus nuorta ja pirteää Loiria viime vuosien melankolisten tunnelmalevyjen rinnalla.
Kokonaisuutena albumi on aika hajanainen tekele, mutta yhdeksän kappaleen joukosta löytyy helmiä. Mieleen jäävät varsinkin tanssijalan alle menevä Coming Home Baby sekä Itkevä Huilu, joka on albumin kappaleista ainoa, jolla Loiri laulaa. Muuten Loiri keskittyy soittamaan huilua ja paukuttamaan lyömäsoittimia.
Vanhan albumin uudelleenjulkaisua voi pitää kulttuuritekona. Todennäköisesti uusintapainoskin myydään loppuun.

Juha Korhonen

”Nuori ja pirteä Vesku.”