01 kansi_soininvaara-sata-komitea webOsmo Soininvaaran kirjallinen tyyli on kypsynyt, eikä hän enää naljaile joka suuntaan, vaan osaa kohdistaa kritiikkinsä kärjen. Pääasiassa Soininvaara ryöpyttää ”työmarkkinaosapuolia”, jolla sanalla hän tarkoittaa ay-liikettä. Kokoomuskin saa kuitenkin sapetuksesta osansa.
Kirja käsittelee Sata-komitean työtä, jonka oli tarkoitus uudistaa Suomen sosiaaliturvajärjestelmää. Kirjoittaja esittelee nykyjärjestelmän tulonsiirtojen ja verotuksen epäjohdonmukaisuuksia asiantuntevasti ja seikkaperäisesti. Tekstistä paistaa hänen turhautumisensa siihen, kuinka vaikeaa muutosten tekeminen oli, vaikka Soininvaara löytääkin ilonaiheita joistain onnistumisista.
Toivoisin, että Soininvaara olisi antanut kirjan otsikossa esittämäänsä kysymykseen paremman vastauksen ja pohdiskellut yhteiskunnallisen päätöksenteon vaikeutta laajemminkin. Nyt vastaukseksi muodostuu oikeastaan vain toteamus, että työmarkkinaosapuolet suojelevat liikaa omia intressejään. Parempaa olisi odottanut keskustelijalta, jolla on Soininvaaran kokemus.

Jukka Torikka

”Soininvaaralta olisi odottanut parempaa.”