Kuva: Johannes Kaarakainen
Kuva: Johannes Kaarakainen

Näkyvä kampanjointi nosti Touko Aallon vihreiden paikalliseksi ääniharavaksi. Paikka jäi kuitenkin saamatta. Hän katsoo, että vihreät sai turpaansa ansaitusti, ja tarjoaa ratkaisuksi vasemmistolaisuutta sekä itseään ja Ville Niinistöä puolueen johtoon.

”Vihreät saivat kunnolla turpaansa ja se on oikein. Minä käytän termiä luova tuho. Pienistä pintahaavoista ei opita mitään eikä linja muutu. Mutta nyt on pakko herätä, nyt on tehtävä jotain”, Touko Aalto tilittää.
Aalto itse sai 1 719 ääntä, muttei yltänyt isolle mäelle. Nyt hänellä on hihassaan koko joukko selityksiä puolueensa tappiolle ja uusia konsteja ensi vaaleja varten.
Hänen mielestään vihreät näyttäytyy hyvin Helsinki-keskeisenä ja ylimielisenä puolueena. Ihmisillä on vaikutelma, että vihreät sanoo kaikesta jotain, mutta ei oikeastaan mistään mitään.
Viestintää ei ymmärretä, ja puolueen politiikka kiteytyy yksittäisiin henkilöihin. Kaiken lisäksi vihreät istui ydinvoimaa lisänneessä hallituksessa. Mies sanoo, että nyt on peiliin katsomisen paikka.
”Koko puolue ei saisi enää nojata esimerkiksi Osmo Soininvaaraan, Oras Tynkkyseen, Heidi Hautalaan ja Satu Hassiin. Vihreiden lähetyssignaali ei ole vastaanottajan taajuudella. Meidän pitää jatkossa osata myydä politiikkamme ihmisille. Vika ei voi olla ostajassa, jos tuote ei mene kaupaksi. Vika on tällä kertaa ollut myyjässä”, Aalto tunnustaa.

Vihreät kaipaa selkeää linjaa ja asemoitumista politiikan kentälle. Aalto haluaakin, että tulevaisuudessa ihmisillä olisi kuva siitä, mitä on esimerkiksi vihreä vero- tai talouspolitiikka.
”Jos osa ei äänestänyt vihreitä, koska vastustamme ydinvoimaa eikä osa, koska olimme hallituksessa joka lisäsi ydinvoimaa, niin sama pätee muuhun politiikkaan. Osa vastustaa vihreitä sen takia, koska ollaan liian vasemmalla ja osa, koska ollaan liian oikealla eikä kukaan tiedä missä me oikeasti olemme”, Aalto pohtii.
Vihreitä onkin hallituskautenaan arvosteltu Jyrki Kataisen ja Mari Kiviniemen myötäjuoksijoiksi, kokoomuksen puisto-osastoksi ja arkajaloiksi, koska he eivät lähteneet hallituksesta, kun ydinvoimasta päätettiin. Touko Aalto kertoo vihreiden kuitenkin olevan reilusti vasemmalla.
”Jos Suomi on tuhansien järvien maa, niin vihreät on ihmisten mielikuvissa tuhansien poliittisten ohjelmien puolue. Kuitenkin todellisuudessa esimerkiksi meidän veropoliittinen ohjelmamme ottaa huomioon juuri pienituloiset ja köyhät. Olemme hyvinkin vasemmalla. Minulle vihreät on moderni vasemmisto, Aalto julistaa.
Tämä on sinänsä mielenkiintoista, koska vasemmistoliiton nuori arhinmäkeläinen siipi taas tunnustaa melko vihreätä politiikkaa. Aalto tunnustaakin, että vihreiden laita on osittain vuotanut vasemmistoliittoon.
Hän myös pohtii, josko vihreistä olisi mennyt ääniä demareille ja kokoomukselle varmistamaan, ettei perussuomalaisista tule suurinta puoluetta.

Oppositio on Aallon mielestä mahdollisuus ja uusi alku. Hallitusvastuu ei enää paina ja vihreiden ei tarvitse tehdä kompromisseja. Puolue saa hakea rauhassa omaa suuntaa. Ensimmäiseksi Aalto heivaisi pois koko puolueen puheenjohtajiston Tynkkystä lukuun ottamatta ja asettuisi itse varapuheenjohtajan pallille.
”Jyrki Kasvin, Mari Puoskarin ja Anni Sinnemäen pitää lähteä puheenjohtajistosta. Tämä siksi, että tarvitsemme uuden startin. Sinnemäen osaaminen ei työministerinä riittänyt, ja uudeksi puheenjohtajaksi kannatan Ville Niinistöä”, Aalto sanoo.
Niinistö on Aallon mielestä kova asiaosaaja, eikä vain virkamiesten saneleman politiikan äänitorvi. Hän myös uskoo, että Niinistö pärjäisi Sinnemäkeä paremmin muiden puolueiden puheenjohtajille vahvoilla puhetaidoillaan.

Aallolla on myös resepti puolueen kannatuksen nousuun; Uusia vihreitä työpaikkoja, pienyritysten tukemista, luonnonsuojelutyötä, köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämistä, sekä ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden edistämistä. Hän myös haluaisi liittoutua poliittisen vasemmiston kanssa.
”Haluaisin, että demarit jäisivät oppositioon. Me voisimme liittoutua vasemmistoliiton ja demareiden kanssa ja asemoitua vasemmistoblokkiin. Tulen tekemään kaikkeni, että meistä tulee moderni vihreä vasemmisto. Vihreiden on oltava tulevaisuudessa älykäs, konkreettinen ja ymmärrettävä protesti”, Aalto kiteyttää.

Olli-Pekka Paajanen