Youtubessa jäätyilevä tonttu ei ole ainoa Elinkeinoelämän keskusliiton palkkaama koomikko.
Naurua riitti maaliskuussakin, kun lehdistö tiesi kertoa, että ministeriön työryhmän pohtivan lukukausimaksuja korkeakouluihin.
EK julkaisi oman tiedotteen, jossa harmiteltiin, että joku on vuotanut väärää tietoa. Samassa tiedotteessa kuitenkin iloittiin siitä, että “lukukausimaksujen tabu murtui”. Mistähän tieto vuoti?
EK:n “asiantuntija” Marita Aho muotoili ehkä vuoden käsittämättömimmän lausunnon:
“On muun muassa väitetty, että Suomeen ehdotetaan tietynlaisia lukukausimaksuja. Näin asia ei ole, vaan työryhmä haluaa nostaa punnittavaksi nykyisen maksuttoman mallin rinnalle muutamia vaihtoehtoisia tapoja rahoittaa korkeakouluopinnot.”
Niin että ei nyt sentään maksuja, mutta jotain muuta kuitenkin kuin maksuttomuutta? Jeesus.

Yliopisto riemuitsee, kun ministeriö myöntää kerjuulle jatkoaikaa.
Opiskelijoita patistetaan kolehtilippaiden kanssa kaduille. Tähän verrattuna lukukausimaksu olisi tietenkin parempi vaihtoehto. Parempia vaihtoehtoja olisivat myös vessapaperin myynti tai myyjäiset, johon opiskelijoiden äidit leipoisivat.

Huhtikuussa Jyväskylän yliopiston entinen rehtori, eläköitynyt finanssipamppu ja nykyinen Helsingin yliopiston hallituksen puheenjohtaja Antti Tanskanen oli huolissaan opetuksen laadusta. Hänen mielestään myös valtiolta tulevan perusrahoituksen jakokriteeriksi pitäisi ottaa “laatu”.
Ei varmaan tule yllätyksenä, että seuraavassa hetkessä Tanskanen jo puhui siitä, miten paikallisten yritysten osaamista pitäisi opetusohjelmien “laadun” arvioinnissa hyödyntää nykyistä enemmän.

Jarno Liski