Tämän pääkirjoituksen piti käsitellä kirjoittajan ärtymystä eurovaaliehdokkaista, uudesta yliopistolaista ja oman yliopistomme johtosäännöstä. Kävi kuitenkin ilmi, että lukuisia opiskelijoita ottaa päähän paljon enemmän. Ylioppilaskunnan huhtikuun alussa järjestämillä Valitusviikoilla kerättiin tänä vuonna liki 300 avautumista aina säästä ja liikenteestä inhottaviin kämppiksiin. Osaa harmitti ihan muuten vaan.

Eniten opiskelijoita tuntuvat huolestuttavan opetuksen laatu, opiskelukäytännöt ja oma toimeentulo. Tilanne yliopistolla näyttää synkältä. Eri laitosten erilaiset tenttikäytännöt, opintopisteiden ja todellisen työn määrän epäsuhta ja graduohjaukseen puutteet tulevat esiin lukuisissa vastauksissa. Toisaalta niukka opintotuki ja pienipalkkaisten sivutöiden tekeminen kiristää pinnaa – eikä siksi, että rahalla saisi Jyväskylän keskustan kuppiloista poikkeuksellisen huonoa maitokahvia.
Ja valittipa joku siitä yliopistouudistuksestakin: huolissaan ollaan niin opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksien pienenemisestä, naistutkimuksen alasajosta ja maisteritehtailusta.

Vaikka Valitusviikkojen tarkoitus on muistella kaikkea nimenomaan pahalla, samat murheet tulevat esiin niin useissa vastauksissa, etteivät ne voi olla tarkoituksellisia jurnutuksia. Siksi oman opiskeluyhteisönsä tulevaisuudesta huolta kantavan tuleekin käyttäytyä kuin Yleisradion kuuluisassa purnausohjelmassa, Kansanradiossa ikään.
Kansanradioon soittaville ei tunnetusti kelpaa mikään – vaikka suomalaisia ovatkin, eikä kulttuuriin yleensä kuulu valittaa. Usein jo eläkeikään ehtineet soittajat ovat kuitenkin ehkä vanhetessaan oppineet jotain, josta on syytä ottaa mallia: jollet valita, et voi voittaa. Päättäjä ei näet ole sen kummempi ihminen kuin kukaan muukaan: jos joku ei pyydä tai purnaa, hän tuskin taipuu parhaimpaansa tai ottaa huomioon kaikkien tahdon.

Valitusviikkojen palaute on nyt kerätty, ja sen paljastamiin epäkohtiin ryhdytään etsimään ratkaisuja – paitsi mitä nyt kenties Suomen ilmastoon tulee. Reipas purnaaja ei silti lepää kesälläkään: silloin on syytä pitää silmällä niin eurovaalien, yliopistolain kuin johtosäännön tilannetta. Kirjoittaja aikoo nukkua ainakin toinen silmä auki – ja valittaa aina välistä.

Marja Honkonen
paatoimittaja@jyy.fi