Mieliimme kasautuu ajan mittaan monia tunteita ja mielipiteitä, joiden purkaminen on välillä vaikeaa. Vaikeneminen mieltä painavista asioista voi tuntua tuolloin helpommalta kuin niistä ääneen puhuminen. Ääneen puhuminen vaatii uskallusta ja rehellisyyttä sekä itselleen että toisille ihmisille. On turha painaa ongelmia villaisella ja toivoa, että ne häviäisivät. Yleensä vaikenemistaktiikan tulos on päinvastainen, ja ongelmat kasvavat sen seurauksena tarpeettoman suuriksi.
Vaikeudestaan huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, asioiden ääneen lausuminen ja niistä valittaminen antavat kuitenkin samanaikaisesti äärimmäisen vapauttavan tunteen. Tästä on kyse myös JYYn järjestämässä Valitusviikossa.

Valitusviikon päätarkoituksena on valittaa asioista, jotka mielestämme ovat pielessä yliopistossamme. Klassikkoaiheena on korostunut se, mikä koulutuksessamme mättää: opiskelijaelämän yleinen kurjuus, heikot opiskelutilat ja kasvisruuan ravintoarvojen heikko taso, näin muutaman aiheen mainitakseni.
Rajaus on kuitenkin nimellinen, sillä aivan yhtä hyvin saamme valittaa siitä, mitä tapahtuu yhteiskunnassamme tai arjessamme. Valittaminen vaatii reflektiota – tietoisuutta omista heikkouksista ja muiden heikkouksista. Purkamisen lisäksi on olennaista, että löydämme jonkin tavan ratkaista ne ongelmat, jotka tiedostamme.

Valittaminen nähdään usein negatiivisena asiana. Sitä se ei kuitenkaan missään nimessä ole. Näen itse valittamisen ajavan henkisen ilmapuntarin asemaa, jossa hennoimmat värähdykset määrittävät mielialan suunnan. Epäkohtien mittareina eivät toimi tekniset laitteet vaan kaikista instrumenteista herkimmät – me ihmiset. Valittamisessa saamme tietää lopultakin meille kaikista tärkeimmät arvot, halut ja toiveet. Valittaminen kertoo siitä, että jokin asia on meille niin tärkeä, että jaksamme nähdä vaivan miettiä, kuinka asioiden tulisi olla. Valittaminen on lopultakin välittämistä meille tärkeistä asioista.

Epäkohtien nostaminen esiin on olennaista, jotta saamme asiat muuttumaan. Muutos lähtee itsestämme, ja valittaminen kannattaa aina. Valitusviikot vietetään 7. – 18.3. ympäri kampusta. Voit valittaa epäkohdista myös JYYn nettisivujen kautta.

Joachim Kratochvil

Kirjoittaja on JYYn hallituksen jäsen.