Ohjaus ja dramatisointi: Kaisa Nissi, Rooleissa: mm. Nina Pärssinen, Tuomas Vaahtoluoto, Sami Valkonen, Linda Lehtiniemi

Aiemmin oopperaksi ja elokuvaksi käännetty Ilmari Kiannon Punainen viiva puoltaa paikkaansa Jyväskylän ylioppilasteatterin juhlavuoden päänäytelmänä.
Kaisa Nissin tekemä dramatisointi on onnistunut, vaikka näytelmän ohjaus jääkin osin kaipaamaan napakkuutta. Ajoittaisten kuolleiden hetkien sijaan lavalle olisi voinut mahduttaa enemmänkin sisältöä itse romaanista. Niin näytelmän lopun lohduton ja eleetön mutta paljon kertova hiljaisuus olisi jättänyt katsojaan entistä pakahduttavamman jäljen.
Kokonaisuus kuitenkin toimii, eikä taitavaa näyttelijäjoukkoa seuratessa tarvitse pelätä kokevansa myötähäpeää. Erityisen riemastuttava on Sami Valkosen esittämä naapurin Elmeri, joka varauksetta innostuu uudesta aatteesta.
Teemoiltaan Punainen viiva lienee aina, ja varsinkin eduskuntavaalien myötä, ajankohtainen. Tekstinä se on JYTiltä nappivalinta.

Marja Honkonen

”Eleetöntä paatosta.”