Ohjaus: Vesa Vatanen. Käsikirjoitus: Jesse Vinnari. Rooleissa mm. Tessa Horila, Ilmari Jaaranen ja Enni Junttila.

JYTin syksyn avausnäytelmä Kasvu alkaa pahaenteisesti johdatellen yleisön sisään noitapiirimäiseen katsomoon. Meno onkin kuin ennen paloittelusurmaa – vaikka Jesse Vinnarin esikoistekstin aihe on niinkin kuivakka kuin näyttelijän ja kirjailijan suhde teatterin perinteisiin.
Kasvu on pikemminkin eräänlainen pamfletti kuin näytelmä: parodia absurdista ylioppilasteatteriesityksestä. Se on henkinen jatko-osa ohjaajansa Vesa Vatasen viime syksynä esitetylle Synnytykselle. Väkivalta, rivous ja hulluus vuorottelevat päähenkilöttömässä ja juonettomassa keitoksessa.
Parhaimmillaan Kasvu on silloin, kun se pääsee nokkeluudellaan naruttamaan katsojaansa. Ohjauksen seesteisimmät kohdat osoittavat, että näyttelijäkunnassa on potentiaalia vaikka mihin. Turhan tukeva äänimaailma ja tapahtumien intensiteetti tahtovat kuitenkin hukuttaa alleen niin repliikit, näytelmän sanoman kuin katsojan.
Suositellaan nähtäväksi seurassa, jonka kanssa voi ottaa näytelmän jälkeen oluen tai kaksi.

Marja Honkonen

”Huh-huh nimittäin.”