Viikonlopun sää on miltei täydellinen festarointia ajatellen. Harmi vain, että parhaillaan Helsingin Kaisaniemessä käynnissä oleva Tuska Open Air on ehkä vähiten aurinkoa rakastava festari, jos kävijöiden pukeutumiseen on katsominen: Nahkatakit, PVC-asut ja kokomustat vaatteet kuumalla hiekkakentällä ovat yhdistelmä, jota jaksan joka vuosi huvittuneena ihmetellä.

Kovin monen festarin nettisivuilla ei myöskään ole tarpeen huomauttaa nauloista tehtyjen rannekkeiden olevan kiellettyjä.

Mutta tyylinsä kullakin ja Tuskassa siitä pidetään tiukasti kiinni. Ehkä jopa vielä normaalia tiukemmin, kun kerrankin on mahdollisuus pukeutua niin näyttävästi kuin haluaa, eikä tarvitse kuunnella mummojen päivittelyä maito-ostoksilla käydessään.

Tuska on monelle jo perinne. Riippumatta siitä, mitä bändejä tapahtumassa soittaa, on monen pakko päästä sinne joka tapauksessa. Tuska on tilaisuus nähdä vanhoja tuttuja ympäri Suomea, kun metallikansa kokoontuu kerran kesässä Suomen suurimmille metallifestareille.

Eilen alkanut festivaali jatkuu vielä tämän ja huomisen päivän. Tapahtuman käynnistyessä eilen oli jäljellä enää ainoastaan muutama kymmenen lippua lauantaille ­– perjantai, sunnuntai ja kolmen päivän liput olivat loppuunmyytyjä.

Eilisen hienon festaripäivän, joka koostui muun muassa Insomniumista, Painistä ja Satyrconista, päätti Devin Townsendin uuden teema-albumin mahtipontinen, ensimmäinen ja ainoa esitys maailmassa. Ziltoid the Omniscient saikin ansaitsemansa huomion, kun lähes koko Tuska-väki tuntui kerääntyneen illalla päälavan ja ison screenin ääreen.

Videota ja varsinaista keikkaa mielenkiintoisesti sekoittava esitys jaksoi innostaa, huvittaa ja ehkä jopa välillä turhauttaakin yleisöä, joka intoutui yhdessä vaiheessa metallifestareiden mittakaavassa poikkeuksellisesti herkistelemään. Ja kukapa ei sitä paitsi haluaisi nähdä Devinin väittelevän videolla esiintyvän maailmoja tuhoavan käsinukke-Ziltoidin kanssa.

Riikka Valtonen