Summer Up 2010 -festivaali ylsi tavoitteeseensa: kaksipäiväinen hip hop- ja reaggaepainotteinen kaupunkifestari keräsi heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kokoon 10 000 hengen yleisön. Vuodesta 2003 Lahdessa Mukkulan leirintäalueen läheisyydessä järjestetty festivaali on nykyään Suomen suurin hip hopiin ja reggae-musiikkiin keskittynyt tapahtuma.

Perjantai-iltapäivänä startannut festivaali esitteli kattavan läpileikkauksen suomalaisesta hip hop-musiikista. Mukana oli pienempien nimien lisäksi myös valtakunnallisesti menestyneitä artisteja aina Fintelligensistä Palefaceen. Kaksipäiväinen festari oli viime vuoden tapaan jakanut esiintyjänsä löyhästi tyylisuuntien mukaan kahdelle päivälle. Perjantaina kuultiin pienemmän yleisön nimiä aina Junosta Ritarikunnan kautta Raappanaan. Lauantai-illan shown räjäytti Lahden oma kasvatti Cheek livebändinsä kanssa.

Perjantailta kunniamaininnan ansaitsee Paleface, jonka keikka yhdisteli tyylikkäästi uutta ja vanhaa. Talonvaltaajien jälkeen räppäri huudatti yleisöä äänestyksellä, ja päätyi esittämään jäähyväiskappaleena uransa alkuajoilta tutun helmen.

Myös Ritarikunnan keikka sai kyyneleet silmiin, 2000-luvun alkupuolen suomiräp toi teinimuistot mieleen.

Festariviikonlopulle osunut aurinkoinen ja lämmin sää nostatti tunnelmaa loistavien esiintyjien lisäksi. Mainion esiintyjäkaartin omaavan festarin ainoa haittapuoli on yleisön nuori keski-ikä. Lyhyt vilkaisu festariporttien ulkopuolella paljasti joukon örveltäviä alaikäisiä, jotka eivät ainakaan nosta tapahtuman mainetta. Vanhempi yleisö toivoisi festivaalialueelle piknik-seurueille varattua aluetta, jossa voisi nauttia festaritunnelmasta aikuisemmassa seurassa. Bajamajat oli sijoitettu lähelle sisääntuloportteja, anniskelualueelta oli sinne aika harppaus. Tulevina vuosina olisi mitä mainiointa, jos hotelli helpotukseen päästäkseen ei tarvitsisi juosta alueen halki, ja palatessaan taas näyttämään henkilöllisyystodistuksen.

 Kaiken kaikkiaan Summer Up on toisen vuoden kokemuksella maan mainiompia festivaaleja. Intohimoisten ja asialleen omistautuneiden järjestäjien ansiosta festivaali kasvaa vuosi vuodelta. Jäämme odottelemaan, josko ensi vuonna festivaali ottaisi huomioon myös teiniörveltämisestä ulos kasvaneet suomiräpin ystävät.

Anniina Korpela

anniina.korpela(at)jyu.fi