Ei hakutuloksia.

Vaikuta fiksusti, kivitä kylttiä?

Yleisradion palveluita käyttää viikottain noin 98 prosenttia suomalaisista. Jäljelle jäävään kahden prosentin eli noin 100 000 kansalaisen voisi pelkän luvun perusteella päätellä kuuluvan Facebookiin perustettuun satatuhatpäiseen ”Täysimittainen kapina mediamaksua vastaan”-ryhmään.

Mediamaksukapinaa vaativat eivät ole leppoisaa väkeä. Ryhmän mielestä näet kaiken sellaisen kivittäminen, missä lukee ”Yle”, on ihan sallittua.
Tai no ei ole: itseasiassa ryhmässä luetellaan vitsikkäästi pitkä lista muitakin asioita, joihin ryhmä nimenomaan ”ei” rohkaise. Lisääkin saa ehdottaa vastaavia toimintoja, jotka todennäköisesti vaarantavat ennen kaikkea Ylen toimittajien työturvallisuuden. Vielä laadukkaampaa sisältö on ”Työntäkää mediamaksu rikkaaseen, lihavaan perseeseenne!”-ryhmässä.

On tietysti totta, että Yleisradion rahoittamiseksi suunniteltu 175 euron mediamaksu on pienituloisia – kuten opiskelijoita – kohtaan epäreilu. Unohtunut kuitenkin on, että mediamaksu on jo. Nimi vain on nykyisin tv-maksu, ja hinta tulevaa mediamaksua kalliimpi, noin 224 euroa.
Eikä tv-maksussa ole sen enempää progressiota kuin mediamaksussakaan. Ainoa poikkeus on, ettei televisiottoman ole ollut pakko maksaa sitä – tai televisiollisenkaan, jos vain on ollut pokkaa vapaamatkustaa.
Juuri jälkimmäisien takia maksupolitiikkaa on pakko muuttaa. Siksi opiskelijoiden kannattaisi mennä itseensä. Tv-luvan maksaneet lienevät olleen vähemmistössä, vaikka kampuksella kuuleekin aika usein telkkarista juteltavan.

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta järjestää 10. joulukuuta yhdessä ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan kanssa mediamaksua vastustavan mielenosoituksen. Se on rohkea veto järjestöltä, jonka oma rahoitus perustuu niin ikään pakolliseen jäsenmaksuun, joka ei progressiota tunne.
Mielenosoittajien soisikin muistavan, että kuten ylioppilaskunnassa, Ylessä on paljon, mistä kannattaa maksaa. Julkisen palvelun medioiden on näet jopa todettu kasvattavan maansa sivistystasoa.
Maassa, jossa jonkun työpaikan kivittämisestä on tulossa fiksu tapa vaikuttaa, ei lisäsivistyksestä liene yhtään haittaa.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi

 1. kyösti hagert

  Hieno ja rohkea puheenvuoro päätoimittajalta!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 2. Ville Pekkala

  Näinhän se menee. Mutta mediamaksun vastustajien tekopyhyydestä huolimatta tästä uudesta on tulossa yhtä surkea kuin entisestä. Kun kerran maksujärjestelmää aletaan remontoimaan, niin oltaisiin voitu samantien tehdä perustavanlaisia muutoksia: siirtää mediamaksu osaksi tuloverotusta, laittaa YLE:n kanavat maksukortin taakse tms. Vaihtoehtoja kyllä löytyy.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

 3. Ei TV:tä eikä radiota

  ”Mutta mediamaksun vastustajien tekopyhyydestä huolimatta ” – peruslepa tuo!

  Kiitos puheenjohtajalle kannantosta!

  LÄHETÄ JOULUKORTIT KANSANEDUSTAJILLE YLEISRADIOMAKSUA VASTAAN!

  Lähetään kansanedustajille joulukortteja ”EI YLEISRADIOMAKSULLE” ”Täysimittainen kapina mediamaksua vastaan”, ” OPISKELIJAN KUKKARO EI KESTÄ YLEPAKKOMAKSUA” ”Yksinasujat maksavat perheellisten TV:n” jne. nimissä ja perään oma nimi (omat nimet).

  Jokainen joka tämän lukee lähettää esimerkiksi 2-3 korttia oman alueensa kansanedustajille (tai haluamilleen).

  ASIALLISIA KORTTEJA. Ei siis mitään piruiluja tai haistatteluja, vaan asiallisia ajamamme asian puolesta olevia.

  Pistä kiertoon tämä viesti!

  Huomenna saa vielä laittaa niitä joulumerkkikortteja, eli halpoja postimaksuja. Kortti voi olla vaikka itse tehty (täältä printattu ja tavallisen kortin päälle liimattu, jos ei keksi mitä sanoo. Pätkä esim. tieodotteesta eli perusteluja, jos ei itse keksi….. tekstiä korttiin ja tontun kuva perään. )

  Apua perusteluihin:
  http://mediamaksu.org/

  http://www.youtube.com/watch?v=L9LtZnUfLDw

  Ilmoita asiattomasta kommentista

Kommentointi suljettu.