Tonnikala piti vuosia asemansa opiskelijaruoan ykkösenä. Se oli halpaa, helppoa ja kalan ravintoarvotkin olivat kohdallaan. Hintojen noustua tilalle ovat tulleet soija ja silakat.

Päivästä toiseen tonnikalaa mussuttava opiskelija on pahasti ajastaan jäljessä. Tonnikalan syönti ei ole ekologista, ja kalakantojen romahdettua myös sen hinta on noussut huomattavasti.
Puurot, peruna, pasta ja juurekset ovat halpoja vaihtoehtoja kotiruoan aineksiksi, mutta eihän opiskelija pelkällä hiilihydraatilla elä.
Ensimmäistä vuotta sosiologiaa opiskelevalla Johannes Hiltusella on yksiselitteinen vastaus tonnikalan korvaajaksi. Soija.
”Soija on kunnon protskulähde. Siitä voi tehdä mitä vain, vaikka pihvejä tai kastiketta”, Hiltunen toteaa.
Esimerkiksi rouheena myytävä soija on monipuolisuuden lisäksi myös erittäin edullinen raaka-aine. Pari–kolme euroa maksavasta puolen kilon pussista riittää kokkailtavaa kymmeniin annoksiin. Soija on myös hyvin proteiinipitoista, sillä rouheessa on valkuaista noin puolet.

Hiltusen ruokatottumukset ovat menneet uusiksi hänen tyttöystävänsä, toista vuotta valtio-oppia opiskelevan, Tytti Honkasen innostamana. Pariskunta tietää, että vatsansa voi täyttää melko edullisesti laadusta tinkimättä.
”Ei opiskelijan tuloilla mitään parmesaanijuustoja tule  osteltua. Terveellinen ruoka on kuitenkin hyvä sijoitus, siihen kannattaa panostaa”, Hiltunen toteaa.

Ylistyspuhe soijan puolesta saa tukea myös Marttaliiton Kaisa Härmälältä.
”Soijarouhetta voi käyttää hirveän monella tavalla, esimerkiksi jauhelihan korvikkeena. Tosin se pitää osata maustaa hyvin.”
Härmälä toivoo, että opiskelijatkin käyttäisivät silti mieluummin kotimaisia aineksia. Tonnikalan tavoin soijaa voi kritisoida heikosta ekologisuudesta. Se vaatii paljon kasteluvettä ja sitä rahdataan Suomeen ulkomailta.
”Suomalainen vastike tonnikalalle tai soijalle voisi olla silakka. Se on halpaa ja siitä saa yhtä hyvin proteiinia ja ravintoaineita”, Härmälä sanoo.
Silakka on saalismääriltään Suomen tärkein kala, joskin suurin osa saaliista menee rehuksi.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun yliopettaja, palveluliiketoiminnan koulutusohjelmasta vastaava Enni Mertanen suosittelee opiskelijoille ruokailujen suunnittelua, hintaseurantaa ja pakastimen käyttöä. Lisäksi hän korostaa monipuolisen ruokailun merkitystä.
”En halua nostaa yksittäistä raaka-ainetta esille, sillä on tärkeää syödä monipuolisesti. Vaihtelua pitää olla, sillä mihin tahansa kyllästyy.”
Mertasen mielestä opiskelijalle helpoin tapa saada vatsa täyteen ravitsevaa ja monipuolista ruokaa onkin säännöllinen visiitti opiskelijaravintolassa.
”Opiskelijaruokailun käyttö on ensisijaista, sieltä saa edullisen ja hyvän aterian. Vaikka ei olisi luentoja, syömässä kannattaa käydä. Säännöllinen lounas pitää päivän kuosissa.”

Mutta mitä suositulle tonnikalalle oikein tapahtui? Terveellisen ja arvostetun kalan kohtaloksi on koitumassa liikakalastus. Laji on joidenkin arvioiden mukaan sukupuuton partaalla.
Säilykepurkillisessa on tonnikalaa noin 140 grammaa. Monissa kaupoissa purkillisen hinta nousee jo yli euron, jolloin tonnikalan kilohinta nousee noin seitsemään euroon. Jauhelihaa ja broileriakin saa halvemmalla.

Juha Korhonen
toimittaja(at)jyy.fi