Kuva: Johanna Hurme

Dyykkauksella otetaan kantaa ylenpalttiseen kuluttamiseen. Opiskelijan kukkarolle se sopii loistavasti, sillä ruokalasku puolittuu helposti biojätteitä tonkiessa.

 

Elintarvikkeita myyvät kaupat joutuvat heittämään ruoaksi kelpaavaa tavaraa kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa roskiin. Myös kotitaloudet heittävät vuosittain henkilöä kohti 25 kg ruokaa jätteisiin. Näistä suurin osa on hedelmiä, vihanneksia ja leipiä.

Jyväskylän roskaruokapäivässä kokanneen Pöllöwaarin kokin Sami Sorvojan mukaan leivänkannikoista ja juustotahkoista sekä ruoantähteistä saa uudelleen hyödyntämällä hyviä ruoka-annoksia.

Dyykkauksessa kannattaa käyttää kuitenkin harkintaa. Liha suositellaan ehdottomasti kuumennettavaksi. Sorvojan mukaan haju sekä näkö yleensä kertovat, onko ruoka pilaantunutta. Pakkauksissa oleva viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa Eviran säädösten mukaan sitä, että ruokaa ei saa myydä, käyttää tai tarjoilla päivämäärän umpeuduttua. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että tuotetta saa myydä päiväyksen jälkeenkin, jos sen laatu ei ole huomattavasti heikentynyt.

Yleisimpiä dyykkauskohteita ovat kauppojen roskikset, joista löytyy päiväys-tuotteita. Dyykkaus on kuitenkin laitonta ja kyseessä on varkaus, joten roskisdyykkauksessa kannattaa pitää järki päässä. Parasta dyykkausta voimme Sorvojan mukaan harrastaa siten, että hyödynnämme kotitaloudesta tulevat ruoantähteet. Tässä siis yksi ehdotus.

 

Jatkettu bolognese-kastike (ruuantähteistä)

  •  jauhelihakastiketta
  • 2 dl linssejä
  • (2 isoa porkkanaa)
  • (1 dl soijarouhetta)
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 1-2 tl oreganoa
  • 1-2 tl chiliä
  • mustaa pippuria
  • suolaa
  • ruskistamiseen oliiviöljyä

Liota soijarouhetta vedessä vähintään noin tunnin ajan. Kuori sipuli ja porkkanat. Raasta porkkanat karkeasti ja hienonna sipuli pieneksi. Ruskista oliiviöljyssä padassa. Valuta soijarouheesta pois vesi ja anna valua lävikössä. Lisää soijarouhe bolognesen, tomaattimurskan, linssien, oreganon, basilikan ja laakerinlehden kanssa pataan. Lisää pataan vettä kunnes ainekset nippa nappa peittyvät. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä kannen alla kaksikymmentä minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Tarjoile kastike keitetyn pastan ja raastetun parmesaanijuuston kera.