Päädyin milanolaisessa pubissa samaan pöytään italialasen it-konsultin kanssa. Kerroin tulevani keskeltä Suomea, äänsin Jyväskylän hitaasti ja selkeästi.

Vierustoveri virnisti ja kysyi: Lozzi vai Wilhelmiina?

Meitä vastapäätä istunut poika liittyi keskusteluun. Hän totesi murteisella englannillaan, että tästä on ihan turha keskustella, jos Lozzilta vielä saa tuoretta leipää.

Maailma oli pieni sinä iltana, siitä kiitos Erasmus-vaihdon. Tämä sukupolvi tapaa tuttuja ja tutuntuttuja vaikka sattumanvaraisessa kapakassa Euroopan toisella laidalla. Ulkomailla kudotut verkostot liittävät valtavan määrän opiskelijoita yhteen, jos ei suoraan niin ainakin tuttujen paikkojen ja jaettujen kokemusten välityksellä.

 

Nyt maailmasta tulee ehkä vielä pienempi. Suosittu vaihto-ohjelma uudistuu ja yhdistyy useiden muiden koulutus- ja nuorisoyhteystyöohjelmien kanssa. Uusi kokonaisuus saa omituisen nimen Erasmus+.

Yksityiskohdissa on vielä epäselvyyttä, mutta Euroopan unioni on lupautunut kaivamaan kuvetta ja lisäämään ohjelman rahoitusta. Päätökseen voidaan olla erityisen tyytyväisiä siksi, että samaan aikaan unionin kokonaisbudjetti kutistuu. Tulevaisuudessa ainakin vaihtoyliopistojen kirjo lisääntyy ja opiskelija voi lähteä Erasmus-vaihtoon useamman kuin yhden kerran.

 

Raha menee oikeaan kohteeseen. Juuri nyt on tärkeää, etteivät Euroopan nuoret jää luimistelemaan kotiyliopiston nurkkiin. Nuorisotyöttömyys on monessa maassa huipussaan, ja opiskelijat tarvitsevat rohkeutta tähyillä oman maan ulkopuolelle.

Kun on kerran nukahtanut väärään junaan Itä-Euroopassa, etsinyt asuntoa Suomea väkirikkaammasta kaupungista tai tavannut aamuyön hiprakassa sanakirja kädessä luentomuistiinpanoja seuraavan päivän tenttiin, ajatus uudesta ja tuntemattomasta ei enää hätkähdytä.

Lisäksi ulkomailla opiskelu tuo suhteellisuudentajua. Kun asenteet kärjistyvät Euroopan laidoilla puolin ja toisin, vaihtoaikaiset kokemukset häivyttävät rajoja. Vaikka vaihto sujuisikin stereotyyppisesti halvan viinin ja ohimenevän vapauden huumassa, kaksi asiaa siitä yleensä jää käteen: ilmainen yöpaikka jossakin kivassa lomamaassa ja ymmärrys siitä, että Suomesta matkustaa melkein minne vain Eurooppaan ajassa, joka missa muussa maanosassa tahansa voi olla tavallisen opiskelijan matka yliopistokaupungista kotiin.

(Lisäksi käsiin huhutaan jäävän Erasmus-vauvoja, mikä kai sekin lienee eläkepommisuojia rakentavien EU-maiden mieleen.)

 

Nyt siis vain onnittelut opiskelijoille. Rinkka selkään ja uudet mahdollisuudet hyötykäyttöön.

 

Lue myös:

Erasmus-vaihtoon myös Euroopan ulkopuolelle