H- ja J-talojen purkutyöt aloitettaneen kesäkuussa. Ylioppilaskylän autopaikkoja lisätään kaksikerroksisella parkkikannella.

Elokuussa valmistuva Kortepohjan ylioppilaskylän uusi F-talo saanee seurakseen kaksi uutta taloa. Jyväskylän ylioppilaskunnan edustajisto päätti keskiviikkona 20. tammikuuta pidetyssä kokouksessaan yksimielisesti valtuuttaa rakennustoimikunnan viemään H- ja J-talojen rakentamista eteenpäin muun muassa tekemällä suunnittelusopimukset ja palkkaamalla rakennuttajakonsultin.
Uusien talojen tieltä puretaan aivan ylioppilaskylän puomin nurkilla sijaitsevat huonokuntoiset luhtitalot. J-talon purku-urakka aloitettaneen kesäkuussa ja H-talon maallinen vaellus päättyy heti naapurin perässä.
Molemmat talot on tarkoitus tyhjentää vuokralaisista toukokuun loppuun mennessä.
”Toisen talon purkaminen aiheuttaa kulkuongelman myös toiseen taloon. Jos toisen tontilla tehdään maarakennustöitä, ei voi taata, että toinen talo pysyy pystyssä”, selvittää ylioppilaskylän kiinteistöpäällikkönä toimiva Vesa Järvinen.
Talojen rakenteissa on myös asbestia, jonka purkutyöt vievät aikaa.

Uusien H- ja J-talojen rakennustyöt aloitetaan todennäköisesti elokuussa, ja niiden hinnaksi arvioidaan tulevan 12,5–13 miljoonaa euroa. Molempiin taloihin on tulossa viisi kerrosta, ja malliltaan ne tulevat muistuttamaan jo vesikattovaiheeseen kohonnutta F-taloa. Suunnitelmat kuitenkin tarkentuvat maalis–huhtikuussa. J-talon on tarkoitus valmistua joulukuussa 2011 ja H:n kesäkuussa 2012.
Talojen rahoitus on vielä auki, sillä ylioppilaskunta toivoo Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tukevan uusia rakennuksia F-talon saamien tukien tapaan. Aran kanssa neuvotteluissa käynyt Järvinen kertoo, ettei tilanne näytä ylioppilaskylän kannalta huolestuttavalta, vaikka Aran rahoitus on kaventunut liki 100 miljoonasta eurosta 70 miljoonan euron suuruiseksi tukipotiksi, jolle jakajia kyllä riittää.
Toisaalta myöskään ylioppilaskunta ei ole lyönyt rakennussuunnitelmia täysin lukkoon: edustajisto pääsee vielä päättämään talojen rahoituksesta, kunhan Aran neuvottelut on saatu päätökseen.

Eniten kritiikkiä edustajistossa herätti rakennusmääräysten velvoite lisätä ylioppilaskylän parkkipaikkoja lisärakentamisen myötä. Kylän parkkipaikalle joudutaan rakentamaan niin kutsuttu parkkikansi, joka mahdollistaa pysäköimisen kahdessa kerroksessa.
”Lisäpaikkoja yritettiin kyllä sijoittaa muualle kylään, mutta se ei mennyt kaupungilla läpi”, pääsihteeri Minna Hautamäki kertoo kaavoituksen kulusta.
Samasta syystä parkkikannen kylkeen rakennetaan myös väestönsuojatiloja, jotka pääsevät kriisiaikojen ulkopuolella hyötykäyttöön.
”Niihin on tarkoitus rakentaa perinteisiä kanakoppeja tukevampia säilytystiloja, joihin esimerkiksi vaihtoon lähtevä opiskelija voi säilöä huonekalunsa”, Järvinen kertoo.
Kaavassa velvoitetaan myös ensimmäistä kertaa Jyväskylässä varaamaan polkupyörille paikkoja uusien opiskelijakotien viereen.

Marja Honkonen
paatoimittaja(at)jyy.fi