EUROOPAN PARLAMENTTI hyväksyi keskiviikkona 8. lokakuuta päätöksen, joka kieltää kasvisruokien lihaan viittaavat nimet. Jatkossa siis kasvipohjaisia elintarvikkeita ei saisi kutsua esimerkiksi kasvispihveiksi tai vegehampurilaisiksi. Asetus ei ole astunut vielä voimaan, vaan se vaatii jäsenmaiden hyväksynnän.
Miten päätös vaikuttaa esimerkiksi yliopiston kampusravintoloiden ruokalistoihin, jos asetus astuu voimaan Suomessa?
”Ruokalajien nimistä vastaava valikoima- ja tuotekehitystiimi lähtisi tässä tapauksessa miettimään uusia nimiä. Meille on tärkeää, että ruokalajit on nimetty asiakkaille selkeästi”, kertoo ravintolatoimen päällikkö Sirpa Ovaskainen Compass Groupilta sähköpostitse.
Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kirjaston ravintola Taide kuuluu brittiläiselle Compass Groupille. Yhtiön ravintoloiden ruokalistat tekee valikoima- ja tuotekehitystiimi, jossa on mukana keittiömestareita Compass Group korkeakouluravintoloista ympäri Suomea. Taiteen ruokalistaa ei siis luoda alusta alkaen Jyväskylässä, vaan vaihtoehdot tulevat yhtiöltä.
”Jokainen ravintola valitsee saatavilla olevasta valikoimasta omaan toimintaansa ja asiakaskuntaansa sopivat vaihtoehdot. Nimiä muokataan tarvittaessa asiakkaiden sekä oman henkilökuntamme palautteiden mukaan”, Ovaskainen toteaa.
SEMMAN RAVINTOLOITA on vain Jyväskylässä, joten päätökset tapahtuvat paikallisemmin. Lähestymistapa mahdolliseen muutokseen eroaa Compass Groupin suunnitelmista, joka tosin omistaa myös Semmasta 45 prosenttia. Semman muut omistajat ovat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 40 prosentin osuudella ja Jyväskylän yliopiston 15 prosentin omistusosuudella.
”Odottaisin kotimaisten kielten keskuksen linjausta tai elintarviketeollisuuden ratkaisuja, että tuleeko sieltä jotain äkkiä hyväksyttyä linjausta. Leikkimielisesti voidaan toki järjestää vaikka opiskelijoille kysely ja pyytää heitä nimeämään, sekin voisi olla yksi ratkaisu”, Semma Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Sallinen pohtii.
Sallinen viittaa Ylen uutiseen, jossa kotimaisten kielten keskuksen kielenhuoltaja piti hankalana, että kansainvälisellä lainsäädännöllä puututtaisiin kielenkäyttöön. Kielenhuoltaja Henri Satokangas huomautti myös, että laki vaikuttaisi lähinnä elintarviketeollisuuteen.
Semman kampusravintoloiden listat suunnitellaan neljästä kuuteen viikon sykleissä.
”Jokaisen toimipisteen ravintolapäällikkö tekee ruokalistat aina, ja katsoo että ne täyttävät Kelan määräykset. Meillä on reseptiikka-ohjelma, jonka kautta nimet tulevat, mutta ravintolapäälliköt pystyvät niitä halutessaan muokkaamaan”, Sallinen kertoo.
Nimet saattavat siis olla Semman ravintolapäälliköiden keksimiä, vanhaa perua, yhteistyön kautta tulleita tai johonkin tilanteeseen suunniteltuja. Esimerkiksi Ilokiven kasvispihvin nimen alkuperää työntekijät eivät enää edes muista. Osa nimistä taas on otettu ilmastoruoka.fi-sivustolta, kun Semma on tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä.
”Joskus jonkun ainejärjestön tai vaikka Liikunnan Riemun kanssa on tehty yhteistyötä. Kerran esimerkiksi paikallisderbyn hengessä oli leikkisästi nimetty yksi ruoka”, Sallinen kertoo.
OVASKAISEN MUKAAN kasvis- ja vegaaniruuan suosio on kasvava trendi. Compass Groupilla päivän lounaista 25—30 prosenttia on kasvislounaita.
Erityisesti suosiota on kasvattanut Taiteella Wicked Rabbit -kasvislounas. Wicket Rabbit on kasvisruokakonsepti, jonka pääruoat ovat pääsääntöisesti lakto-ovovegetaarisia, tai sitten kokonaan vegaanisia.
Semmalla yritystasolla lounaista noin 30 prosenttia on kasvislounaita. Luku kuitenkin vaihtelee eri ravintoloiden välillä. Esimerkiksi kasvispainotteisella Unolla kasvilounaiden määrä on 60—70 prosenttia kaikista lounaista. Luku vaihtelee päivittäin.
Sallisen mukaan kasvislounaiden suosio on kasvanut selkeästi.
”Kyllä se on yleensä ainakin yksi prosenttiyksikkö vuodessa, mitä se kasvisruuan menekki kasvaa”, Sallinen toteaa.
