OPISKELIJAT siirtyvät yleisen asumistuen piiristä takaisin opintotuen asumislisän piiriin. Asiasta päätettiin tiistaina päättyneessä Petteri Orpon (kok) hallituksen kehysriihessä.

Muutos ajoittuu hallituksen julkaiseman toimenpidelistauksen mukaan vuoden 2025 elokuuhun. Tuosta hetkestä eteenpäin opiskelijoiden asumista tuetaan asumislisällä, joka on noin 260 euroa kuukaudessa.

Muutoksella tavoitellaan noin 57 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä.

Kyseessä ei ole Orpon hallituksen ensimmäinen opiskelijoiden tukiin vaikuttava leikkaustoimi. Opiskelijoiden asumisesta nipistettiin ensimmäisen kerran jo huhtikuun vaihteessa, kun yleisen asumistuen leikkaukset astuivat voimaan.

1. huhtikuuta voimaan astuneiden muutosten jälkeen asumistuella korvataan aiemman 80 prosentin sijaan 70 prosenttia hyväksyttävistä asumismenoista. Muutokset koskevat eläkeläisiä lukuun ottamatta kaikkia asumistuen saajia.

HUHTIKUUSSA voimaan astuneet muutokset tarkoittavat käytännössä sitä, että esimerkiksi täyttä asumistukea saavan Jyväskylässä yksin asuvan opiskelijan asumistuen määrä laski aiemmasta 357,60 eurosta 312,90 euroon eli 44,7 euroa kuukaudessa. Jyväskylässä yksinasuvan asumismenoiksi hyväksytään enimmällään 447 euroa kuukaudessa.

Vuoden päästä odotettavissa on siis tässä esimerkkitapauksessa vielä noin 50 euron lisäleikkaus.

Opiskelijat ovat kuuluneet yleisen asumistuen piiriin vuoden 2017 elokuusta lähtien. Ennen tuota opiskelijoiden asumista tuettiin opintorahaan liitetyllä opintotuen asumislisällä, joka oli ennen lakkaamistaan suurimmillaan noin 201 euroa.

Myös asumistuen myöntämiseen vaikuttavaan perusomavastuuseen tuli huhtikuun alussa korotus. Käytännössä asumistuen saamiseen vaaditaan siis aiempaa pienemmät tulot.

Aiemmin omavastuu oli 42 prosenttia ruokakunnan tuloista, joista on tehty tietyt laissa määritellyt vähennykset. Nyt omavastuu nousi 50 prosenttiin ja samalla poistui 300 euron ansiotulovähennys.

Asumistukeen on tulossa lisämuutoksia vielä vuoden vaihteessa, kun omistusasunnot poistuvat asumistuen piiristä.

HALLITUKSEN päätös leikata opiskelijoiden asumisesta kirvoitti reaktioita opiskelijoiden edunvalvojatahoissa.

Suomen ylioppilakuntien liitto (SYL) tiedotti tiistai-iltana tyrmistyneensä päätöksestä.

SYL:n näkemyksen mukaan päätös toimii talouden tasapainottamistavoitteita vastaan.

”Hallitus vetää itseltään mattoa alta. Vaikka se päätti lukuisista kasvuun tähtäävistä toimista, aito kestävän kasvun resepti olisi vahva korkeakoulutukseen panostaminen. Opiskelijoilta edelleen leikkaaminen on täysin päinvastainen toimi”, sanoo SYL:n puheenjohtaja Akseli Tiitta tiedotteessa.

”Tällä päätöksellä hallitus vie yhteiskuntaa seitsemän vuotta taaksepäin. Opiskelijoiden eriyttäminen muusta sosiaaliturvasta ja muista ihmisryhmistä on erikoista. Opiskelijat ovat yhteiskunnan osa siinä missä kaikki muutkin”, Tiitta jatkaa.

”Paskaahan se on”

JYLKKÄRI tiedusteli huhtikuun alkupuolella Jyväskylän yliopiston kirjastolla opiskelijoiden mielipiteitä yleisen asumistuen leikkauksista.

Kysyimme:

 1. Asutko vuokralla?
 2. Mitä mieltä olet asumistukeen tehdyistä muutoksista?
 3. Tulevatko muutokset vaikuttamaan asumisratkaisuihisi?

Minna, 27, luokanopettaja

 1. Asun.
 2. No nehän nimenomaan iskee juuri omaan talouteen. Kyllä niitä euroja tarvitsee ihan kaikkia mitä voi saada, että paskaahan se on.
 3. No asun nyt semmoisessa tosi hyvässä ja edullisessa kimppakämpässä. Että ei tule vaikuttamaan kyllä siihen. Ei varmasti voi parempaa löytääkään. Mutta varmasti, jos asuisin kalliimmin niin pitäisi uudestaan miettiä asiaa tai etsiä jotain töitä tai muita tällaisia.

Jaana, 29, rakennusarkkitehtuuri

 1. Kyllä.
 2. Tällä hetkellä, kun yksin asun, niin kyllä se aika rajusti vaikuttaa sen takia, että mulla on vuokra noussut sen maksimin mitä se voi nousta ja siihen päälle vielä asumistuki on pudonnut. niin se tekee yllättävän paljon per kuukausi ja sitten vuositasolla.
 3. Tulee vaikuttamaan varmasti. Syksyllä on varmaan sitten siirryttävä johonkin toiseen. Ehkä jos löytyisi joku halvempi asunto jostain.

Liinu, 22, liikuntapedagogiikka

 1. Kyllä.
 2. No tietää, että ite pärjää niin ei ole sen kummemmin stressannu. En ole sikana ottanut kyllä selvää sen enempää asiasta.
 3. Kyllä sitä saattaa miettiä uudelleen vähän tarkemmin, että mikä oma tilanne on ja tarvitseeko siihen tehdä muutosta. Mutta en usko, että sen enempää tai ainakaan radikaalisti. Uskon että pärjään ja löytyy sitten ratkaisu, jos pitää tehdä muutoksia.

Arttu, 21, yhteiskuntatieteet

 1. Juu.
 2. Kyllä se vähän harmistuttaa ja huolestuttaa. Just muutettiin tyttöystävän kanssa vähän kalliimpaan kämppään, niin nyt tulee nuo leikkaukset. Se vähän omaa taloutta sakottaa ja tietysti harmitta myös, että heikko-osaisilta otetaan taas enemmän.
 3. Ei ehditty muuttaessa harkita sitä. Mutta nyt esimerkiksi ruokabudjetissa tulee vaikuttamaan. Ei tässä omilleen jää meidän tilanteessa, mutta on se pakko huomioida.