LISÄAJAN yliopisto-opinnoille on muuttumassa maksulliseksi. Pääministeri Petteri Orpon (kok) Orpon hallitus on muuttamassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toiminnasta perittävistä maksuista annettua valtioneuvoston asetusta siten, että isäajan hakeminen tulisi vastaisuudessa maksamaan 50 euroa.

Vastaava maksu on jo käytössä ammattikorkeakouluissa. Esitystä perustellaan käytänteiden yhdenmukaistamisella ja opiskelijoiden yhdenvertaisella kohtelulla.

Maksuasetukseen on tulossa myös muita muutoksia.

Lukuvuosi-ilmoittautumisen unohtumisesta joutuu vastaisuudessa pulittamaan 50 euroa. Aiemmin vastaavan maksu oli 35 euroa.

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON ylioppilaskunta (Jyy) julkaisi maaliskuun alussa yhdessä neljän muun ylioppilaskunnan kannanoton, jossa kritisoidaan hallituksen esitystä uudesta lisäajanhakemismaksusta.
”Aitoa yhdenvertaisuutta olisi poistaa maksu ammattikorkeakouluopiskelijoilta”, kannanotossa kirjoitetaan.

Ylioppilaskuntien mukaan toimi on ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa. Orpon hallitus on nimennyt tavoitteekseen suomalaisten koulutustason nostaminsen.

”Orpon hallitus potkii sokkona palloja omaan maaliin, ja tavoite suomalaisten koulutustason nostosta jää kaukaiseksi haaveeksi”, kannanotossa kirjoitetaan.

MYÖS avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen enimmäishintaan ollaan tekemässä korotuksia. Jatkossa korkeakoulut voivat periä yhdestä suoritetusta opintopisteestä 45 euroa.

Tähän saakka opintopisteen hintakatto on ollut 15 eurossa. Avoimen korkeakoulutuksen järjestäjällä on kuitenkin mahdollisuus hinnoitella opinnot myös halvemmaksi tai tarjota niitä vaikka ilmaiseksi.

Asiasta tehdyn lausuntopyynnön taustaesityksessä kerrotaan, että muutos tukee Orpon hallituksen Vahva ja välittävä Suomi -ohjelman linjauksia. Hallitusohjelma tavoitteena on, että ”avoimen korkeakouluopetuksen roolia väylänä osaamisen kehittämisessä vahvistetaan”.

Suomen suurimmaan avoimen yliopiston, Jyväskylän yliopiston (JYU) jättämän lausunnon mukaan maksujen nostaminen heikentää kansalaisten mahdollisuuksia osallistua avoimeen korkeakouluopetukseen. JYU:n näkemyksen mukaan muutos myös ohjaa osaamisensa täydennystä halajavia hakeutumaan enemmän maksuttomaan tutkintokoulutukseen.

Asetusmuutoksen lausuntokierros päättyi maaliskuun alussa.