OLEN miettinyt paljon saappaita. Saappaita ja niiden täyttämistä.

Siitä saa syyttää Suomen presidentinvaaleja. Tenteissä puhuttiin Sauli Niinistön (kok) saappaiden täyttämisestä. Ehdokkaiden kyvykkyyttä tehdä näin kyseenalaistettiin. Saulilla on ilmeisesti liian isot saappaat. Ehkä silloin olisi kannattanut äänestää toiselle kierrokselle Mika Aaltola (sit). Hän oli ehdokkaista pisin, ja siten todennäköisesti myös isokenkäisin.

Tai ehkä Niinistöllä on pienet jalat. Silloin valtavat kalossit omaava ehdokas runnoisi Saulin sirot saappaat käyttökelvottomaksi.

Pohdinta saappaista ei jäänyt ainoastaan veistelyyn presidenttiehdokkaiden jalkojen koosta. Olen itsekin aloittanut hiljattain uudessa tehtävässä, tämän lehden päätoimittajana.

Edeltäjäni on tehnyt oikein mainiota työtä. Ja minun pitäisi nyt täyttää hänen saappaansa.

Kaverit ovat kyselleet mitä aion muuttaa tai tehdä toisin. Minun on vaikea vastata kysymykseen. Teen töitä omilla näkökulmillani, tavoillani ja rajoitteillani. Ne eivät muutu päivässä mihinkään. Lehti saattaa muuttua, kun tekijät vaihtuvat, mutta minä teen omaa juttuani.

Vierastan saappaiden täyttämistä kielikuvana. Kun ihmiset kohtaavat elämässään muutoksia – yllättäviä tai tarkoituksellisia – ei aiempi ihminen katoa mihinkään. Jalassa ovat yhä ne omat saappaat. Kaiken ei tarvitse aina mennä uusiksi, mutta jokainen tuo ympäristöönsä omat vaikutteensa. Oli kyse sitten päätoimittajasta, luokanopettajasta, siivoojasta tai jopa tasavallan presidentistä.

PALATAAN alun vaalitunnelmiin. En erityisemmin pitänyt Niinistön presidenttikaudesta. Tai oikeammin en pitänyt siitä, miten häneen Suomessa suhtaudutaan. Niinistön johtajuuden ympärille rakentui 12 vuoden aikana jopa myyttiset mittasuhteet. Erityisesti muiden poliitikkojen oli vaikea esittää hänen toiminnastaan kritiikkiä. Se näkyi myös presidentinvaaleissa. Seuraajatarjokkaiden vähäiset kritiikit Niinistöä kohtaan saivat aina paljon huomiota, minun mielestäni jossain määrin jopa pöyristelevää.

Saappaiden sanotaan olevan isot. Suomessa tällaiset isot saappaat saa, kun käyttää mutkikkaita viisailta kuulostavia lauseita, jotka jokainen voi tulkita mieleisekseen. Aina välillä pitää myös murahdella alentuvasti muille päättäjille.

Valittiin Suomen uudeksi presidentiksi kuka tahansa, ehdotan, että hän heittää heti ensimmäisenä Mäntyniemestä ulos Sauli Niinistön vanhat saappaat ja tuo tilalle uudet, omiin jalkoihin juuri sopivat.
Tätä filosofiaa suosittelen myös muille ihmisille muutosten edessä.

Kirjoittaja on Jylkkärin Jylkkärin uusi päätoimittaja, jonka itsetunto kavahtaa vahvoja johtajia.