LEEVI LEIJON piti huhtikuussa puheen. Hän kertoi Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja-foorumilla ilmiöstä ”pörssiviha”.

Foorumi on ylioppilaskunnan piiriin kuuluvien aine- ja harrastejärjestöjen puheenjohtajiston keskustelutilaisuus.

Leijon on kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö Pörssin puheenjohtaja. ”Pörssivihalla” hän tarkoitti ainejärjestön jäseniin kohdistuvaa ikävää asennetta ja puhetta. Ulkopuolelle sulkeminen on yleisintä. Pörssiläisiä ei ole esimerkiksi haluttu mukaan toisten ainejärjestöjen tapahtumiin.

Yöelämässä on huudettu, että ylimielisiä kyltereitä. On syljetty ja heitetty juomia päälle.

Helmikuussa joku kirjoitti anonyymissa pikaviestisovellus Jodelissa, että kun näkee pörssiläisiä yökerho Escapen jonossa, hän toivoo omistavansa aseen. Kirjoittaja poisti viestinsä myöhemmin ja pahoitteli.

Pörssi on suuri ainejärjestö. Leijon arvioi, että järjestön jokainen jäsen on joko kokenut ”pörssivihaa” itse tai tietää jonkun, jota on kiusattu tai syrjitty. Hän uskoo asenteiden myös koventuneen koronapandemian hellittämistä alkaen.

 

OPISKELIJALLA ON oikeus häirinnästä ja syrjinnästä vapaaseen yliopistoon. Silti eri muotoista kiusaamista on myös korkeakouluissa.

Yliopistossa eri ainejärjestöjen jäsenille naureskelua on pidetty pitkään sosiaalisesti hyväksyttävänä, sanoo ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Konsta Tarnanen. On ajateltu, että kyse on eri alojen opiskelijoihin liitetyistä ”vitseistä”. Ilmiöllä on kuitenkin vakava puoli. Se on selvinnyt ylioppilaskunnalle viime vuosina. Tietoon on tullut esimerkiksi kiusaamista ja syrjintää, jotka kohdentuvat eri väristen haalarien käyttäjiin. Vaikka ilmiö on kohdistunut etenkin Pörssiin, samanlaisia asenteita on Tarnasen mukaan myös muiden ainejärjestöjen jäseniä kohtaan.

JYY pyrkii kitkemään kiusaamista. Keinoina ovat esimerkiksi keskustelu aiheesta ja ongelmasta tiedottaminen jäsenille esimerkiksi aine- ja harrastejärjestöjen kautta. JYY pyrkii myös korostamaan järjestämässään tutorkoulutuksessa yhdenvertaisuutta.

Ongelma tuskin ratkeaa käden käänteessä. Tarnanen sanoo haitallisten tapojen juurtuneen syvälle. Lisäksi Jyväskylän yliopiston kolme kampusta sijaitsevat erillään toisistaan. Yksi JYY:n kuluvan vuoden teemoista on kehittää kampusten välistä yhteistyötä esimerkiksi tukemalla poikkitieteellisten tapahtumien järjestämistä. Tutustumalla toisten ainejärjestöjen opiskelijoihin ”stereotypiat” voivat hälvetä.

”Muutos ei tapahdu ylioppilaskunnan mahtikäskyllä”, Tarnanen sanoo, ”eikä JYY kontrolloi koko yhteisöä. Toivomme, että muutos lähtee jokaisesta opiskelijayhteisön jäsenestä.”

 

ENNEN PUHEENVUOROAAN pj-foorumilla Leijonia jännitti. Miltä sekin vaikuttaa, että Pörssin puheenjohtaja, ylimielinen kylteri, tulee sanomaan, että kulkaa, meillä on huono olla. Ei kovin sympaattista.

Leijon ja ainejärjestön varapuheenjohtaja Karoliina Kallio kertoivat kuulemistaan ja kokemistaan tilanteista. Leijon korosti, ettei Pörssi ole täydellinen ainejärjestö. Myös sen jäsenistöllä on ennakkoluuloja muista. Tavoite oli ennemminkin tuoda ilmiö esille. Se tuntui onnistuvan. Moni tilaisuuteen osallistunut ei tiennyt asian laajuutta.

Leijon itse on tutustunut moniin eri ainejärjestöön kuuluviin opiskelijoihin ystäviensä kautta. Useammin kuin kerran hänelle on sanottu, että ai, olet oikeasti mukava ihminen, ja se on harvinaista, koska olet Pörssistä. Silloin Leijon on kysynyt, onko hän ainoa pörssiläinen, jonka keskustelukumppani on tavannut. Yleensä on vastattu kyllä. ▬