PIEKSÄMÄEN kaapungin slogan on Elämäsi asemapaikka. Se ei asukasluvusa näy.

Pieksämäki on reilu 17 000 asukkaa kaapunki Etelä-Savossa. Parhaiten se tunnetaa juna-asemastaan, josta Juicekin laaleskeli.

Ja tietysti ohituspaekkana, matkalla jonnekkii aevan muualle.

90-luvulla meno oli kaapungissa välilä hurjookin, jos satuit vääriin sakkiloihin liittymmää. Ei meijän kaupunkia sillo turhoon valittu Suomen väkivaltasemmaks kaapungiksi. Meno alko raahottua vasta siinä vaiheessa, kun tietyt merkkihenkilöt alakovat siirtyä ajasta ikkuisuuteen.

2010-luvulla Pieksämäki sitten leimattiin Ylen ohojelmassa Suomen onnettomimmaks kaapungiksi.

Se piti kyllä paikkasa.

 

PIEKSÄMÄELLÄ asuvia ehkä parhaaten kuvvaa seuraava kertomus: Eräs pieksämäkeeläinen mies oli ollunna koulutuksessa, jossa oli pyyetty esittelemään lyhyesti jokin paikallinen nähtävyys. Oli vain vastannut, ettei siellä mittään ole.

Mutta on jonnii verran.

Kuten kaekkialta muualtaki myös meiltä löytyy helvetin ruma betoninen vestorni keskeltä kaapunkia.

Ja betonihan ei kaapungista lopu: kulttuurikeskus Poleeni valittiin valmistumisvuonnaan 1989 Vuoden betonirakennukseksi.

Kannattaa myös käyvä kahtomassa miltä näyttää kymmenien miljoonien euron arvoonen kaappakeskukse aula Veturitori, jossa on paska akustiikka.

Onhan meillä myös näyttäviä puisia rakennuksia. Esimerkiksi tuo Sylyvi Kekkosen syntymäpaekka, Iso-Pappila, sekä entisen maalaiskunna vanaha kirkko. Toivotaa, ettei kukkaa keksi tuikata sitä tulleen.

Tosin nähtävyydet ei ole se Pieksämäen juttu, vaan oikeestiha Pieksämäki on tapahtumakaapunki.

Löytyypi esmerkiks usseita kesäteattereita, kylätapahtumia ja muita pikkukaupungin rientoja.

Tosin sammaa mieltä ei ollu meidän kaapungin entinen johtotähti eli kaapungin johtaja. Se totesi Savon isoimmassa sanomalehessä, ettei Pieksämäki ole mikään tapahtumakaapunki. Mittää muuta se ei sitte kommentoinukaa.

Josta päästäännii kaapunkilaisiin.

Jos kotiseutuvihasta puhuttaisii, pieksämäkeläiset veesivät ensimmäeisen sijan mennen tullen.

Ainakin ne, jotka ovat sieltä muuttaneet pois.